Billie Eilish bedankte voor alle steun.

Billie Eilish en Lewis Capaldi winnen op Brit Awards: de ene snikt op het podium, de andere drinkt een pintje

Net als bij de Grammy Awards is de Amerikaanse zangeres Billie Eilish een van de grote winnaars geworden bij de uitreiking van de Brit Awards, de belangrijkste Britse muziekprijzen. Ze bedankte het publiek voor de steun, nadat ze zwaar werd aangepakt op sociale media. Lewis Capaldi won met "Someone you love" de award voor nummer van het jaar én hij is de beste nieuwkomer. 

De 18-jarige Billie Eilish werd bekroond als beste vrouwelijke internationale solo-artiest. Ze kreeg haar prijs uit handen van voormalige Spice Girl Melanie C (of Sporty Spice). Eilish werd op het podium heel emotioneel, omdat ze al een tijdje kop van Jut is op sociale media.

Zo leest de zangeres niet langer de reacties op Instagram voor haar mentaal welzijn. "Het maakt mijn leven kapot, alweer", zegt ze daarover.

Eilish had vóór haar prijs ook het nieuwe nummer "No time to die" gebracht, de titelsong van de volgende James Bondfilm. Ze voelde toen de warmte van het publiek. "Ik zag jullie glimlachen en... Ik wilde oprecht huilen", zei ze met gebroken stem. Ellish won in haar categorie van klinkende namen als Camilla Cabello, Lana Del Rey, Lizzo en Ariana Grande. Ze benadrukte dat ze "enkel bestaat dankzij hen" (haar vrouwelijke "concurrenten", red.).

Billie Eilish bracht de titelsong van de nieuwe Bondfilm
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Ondanks de kritiek op haar uiterlijk en kledij bleef Eilish zichzelf op de rode loper.
2020 Jim Dyson

Nummer van het jaar was de ballade-met-krachtige-uithalen "Someone you loved" van Lewis Capaldi. De 23-jarige zanger werd ook bekroond als beste nieuwe artiest. Capaldi vergat bij de prijsuitreiking zijn ietwat apart gevoel voor humor niet op het podium (bekijk video hieronder). Hij bedankte zijn ouders om "liefde te maken" én zijn grootmoeder. "Veel mensen denken dat het liedje over mijn ex gaat - die je elke avond in de realityreeks "Love island" ziet - maar het gaat over mijn grootmoeder."

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het was een Brit Award én een pintje voor Lewis Capaldi.
AFP or licensors

De award voor beste mannelijke Britse solo-artiest ging naar Stormzy, terwijl die prijs bij de vrouwen naar Mabel ging. Zangeres Mabel (zie video hieronder) verwees graag naar haar moeder Neneh Cherry die 30 jaar geleden ook twee beeldjes won. 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Rapper Dave (foto onder) won de award voor album van het jaar met "Psychodrama". Dave maakte van de gelegenheid gebruik om een paar stevige sneren te geven. Hij vindt dat de slachtoffers/nabestaanden van de fatale brand van de Grenfell Tower (in 2017, red.) in de kou blijven staan. Hij noemde daarbij de Britse premier "racistisch". Dave had ook geen goed woord over voor de roddelpers die de hertogin van Sussex, Meghan Markle, aanpakte. 

AFP or licensors

De ceremonie in Londen - de veertigste editie van de Brit Awards - werd gepresenteerd door de Britse cabaretier Jack Whitehall.

Hij eerde tijdens zijn openingsspeech presentatrice Caroline Flack, die het afgelopen weekend om het leven kwam na een storm van kritiek en hoongelach. "Ze was een warme en kleurige persoonlijkheid, met een aanstekelijk gevoel voor plezier. Ze zal gemist worden", stelde de komiek. Flack was vrijwel elk jaar aanwezig op de uitreiking van de Brit Awards.

Herbekijk hier de reportage in "het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen