Radio 2

Fundamenten middeleeuwse Katelijnepoort blootgelegd in Brugge

In Brugge zijn fundamenten van de Katelijnepoort ontdekt tijdens werken in de Katelijnestraat. De middeleeuwse poort is enkel bekend van tekeningen en schilderijen. De Katelijnepoort is zo'n 250 jaar geleden gesloopt in opdracht van de Oostenrijkse keizer Jozef II. Brugge hoorde toen bij Oostenrijk.

Bij wegenwerken wordt er altijd wat tijd gelaten voor archeologisch onderzoek. Op die manier ontdekte archeoloog Thomas Pieters vandaag de fundamenten van de Katelijnepoort. Thomas en zijn medewerkers zullen de fundamenten afborstelen, opmeten en fotograferen. 

Vindplaats wordt bewaard

Het archeologisch onderzoek duurt zo'n anderhalve dag. Daarna gaan de werken gewoon verder. De Katelijnestraat krijgt nieuwe rioleringen en een nieuw wegdek. Toch zullen de fundamenten van de Katelijnepoort zoveel mogelijk bewaard worden. 

Riolering omzeilt archeologische vindplaats

"De riolering blijft op een slimme manier uit de buurt van de archeologische vindplaats", zegt Pieters. "Ook de rioleringen van de Katelijnestraat zijn redelijk middeleeuws. Ze verdienen het dus om vernieuwd te worden. Maar die nieuwe rioleringen zouden naast de archeologische site liggen. Als de riolering toch door de fundamenten van de Katelijnepoort moet, dan zal ze langs sleuven gaan die er al liggen. Die sleuven zijn er gekomen in de jaren 50 en 90. Toen werd de riolering ook al eens aangepakt. Daarbij is schade gemaakt. Die schade wordt nu dus benut voor de nieuwe riolering."

Meest gelezen