Videospeler inladen...

"Is de koning nog zen?" Rutten (Open VLD) als laatste op gesprek, vanavond verdict verwacht 

De koning Filip heeft vandaag de laatste gesprekken met de partijvoorzitters afgewerkt. Zonet is Gwendolyn Rutten (Open VLD) als laatste voorzitter bij de koning langsgegaan, ze was langer dan een uur binnen. Eerder vandaag zag koning Filip PS-voorzitter Paul Magnette, voorzitter van DéFI François De Smet en Joachim Coens van CD&V. Er wordt verwacht dat de koning vanavond iemand aanduidt die verder de gesprekken over de federale regeringsonderhandelingen moet leiden. 

"Is de koning nog zen?" Die vraag kreeg PS-voorzitter Paul Magnette vanmorgen voorgeschoteld, nadat hij gisteren via Twitter alle politici opriep om "zen te blijven."

De koning staat dan ook voor een moeilijke beslissing. Nadat een regering met de PS en de N-VA definitief onmogelijk was gebleken, stopte Koen Geens (CD&V) vrijdag onverwacht als koninklijk opdrachthouder. 

Volgens Magnette koos Geens zelf voor dat ontslag, omdat hij "andere pistes" niet wilde uittesten. "Dat is een keuze. Ik respecteer dat", zei Magnette bij aankomst aan het Paleis. 

CD&V staat zoals bekend weigerachtig tegenover het alternatief dat de PS voor ogen heeft, een zogenoemde "Vivaldi-coalitie" zonder N-VA (met socialisten, liberalen, groenen en CD&V).

Dat bleek nog maar eens uit de verklaring van voorzitter Joachim Coens (CD&V) bij zijn vertrek aan het Paleis. "De grote partijen betrekken is goed voor de stabiliteit van het land. Waarom zouden we dat uitsluiten, moest dat toch nog kunnen?"  

Gwendolyn Rutten (Open VLD) ging als laatste langs bij de koning, en was opvallend dubbel zo lang in gesprek met het staatshoofd als de andere partijvoorzitters. Intussen klinken er geruchten dat er een liberaal het veld in zou worden gestuurd, mogelijk vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). 

Magnette reageerde ook op het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever aan andere Vlaamse partijen om "een front" te vormen, en niet zonder N-VA in een federale regering te stappen. "Ik zal nooit fronten vormen, maar wel bruggen bouwen", repliceert Magnette.

Hoe die bruggen ons tot bij een meerderheid in het parlement kunnen brengen, is vooralsnog onduidelijk. Gelukkig "is de koning altijd heel zen", stelt de voorzitter gerust.  

Bekijk het verslag van de derde consultatiedag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen