Videospeler inladen...

Expert luchtkwaliteit: "De gevolgen van fijn stof zijn erger dan eerst gedacht"

Fijn stof is in heel Vlaanderen in een te hoge concentratie aanwezig. Dat is zorgwekkend volgens professor Roeland Samson (Universiteit Antwerpen) omdat fijn stof op lange termijn zware gevolgen kan hebben. Hij uit zijn bezorgdheid op Radio 2 Antwerpen: "Er werden stofdeeltjes gevonden in foetussen van 12 weken."

Fijn stof zit overal waar er vervuiling is in de lucht. Uit onderzoek blijkt zelfs dat alle Vlamingen op plaatsen wonen waar fijn stof in een te hoge concentratie aanwezig is. Dat bevestigt ook professor Roeland Samson van de Universiteit Antwerpen die een expert is in luchtkwaliteit.

Wanneer fijn stof heel klein is, kan dat zorgen voor een vermindering van de werking van de hersenen. “Hoe kleiner de stofdeeltjes, hoe dieper die in de longen kunnen doordringen. De hele fijne deeltjes kunnen zelfs worden opgenomen in de bloedbaan”, vertelt professor Samson. “Wanneer de deeltjes worden opgenomen door het bloed, kunnen ze in de hersenen terechtkomen en daardoor wordt het moeilijker om zich te concentreren."

Er worden kleine stofdeeltjes gevonden in foetussen van 12 weken oud. Dat baart me zorgen.

Professor Roeland Samson

Dat de stofdeeltjes in de hersenen terechtkomen, is op korte termijn niet erg gevaarlijk. “De mens kan zeer acuut last hebben van fijn stof. Het denk­vermogen wordt dan aangetast, maar dat is niet blijvend”, verzekert Samson. “Maar mensen die op plaatsen wonen waar ze langdurig en continu worden blootgesteld aan fijn stof, reageren er ook op, en die effecten zijn jammer genoeg onomkeerbaar.”

Samson vertelt op Radio 2 Antwerpen dat kleine stofdeeltjes worden aangetroffen in foetussen van 12 weken oud. Dat baart hem zorgen: “Ik stel nu ook vast dat de gevolgen veel ernstiger zijn dan eerst gedacht."

Advies

“We zijn ons eigenlijk te weinig bewust van de gevolgen van vervuiling en er gebeurt nog veel te weinig om fijn stof te reduceren”, zegt Samson. Hij blijft wel hoopvol: “We kunnen de vervuiling naar beneden krijgen en betere lucht verkrijgen.”

Samsons advies is om huizen beter te isoleren, zodat er minder fijn stof wordt uitgestoten. Samson: “We moeten in eerste instantie zeker inzetten om fijn stof te reduceren in steden, maar ook het vervoer en houtverbranding aanpakken. Dat zijn punten waar we eigenlijk heel snel heel veel vooruitgang kunnen boeken.”

"Het Journaal" sprak met milieu-epidemioloog Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt, bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen