EK-voetbal leidt nu al tot discussie in Merchtem: is EK-dorp zegen of vloek voor lokale horeca? 

Het wordt een drukke sportzomer met onder andere het EK-voetbal. In Merchtem hebben ze al volop plannen om de nationale ploeg aan te moedigen. Al leiden de plannen voor een EK-dorp nu al tot discussie. Volgens de oppositie is het EK-dorp slecht voor de lokale horeca. De burgemeester ziet dat anders. 

Of de Rode Duivels zich deze zomer mogen kronen tot Europees Kampioen valt nog af te wachten. Wat wel al zeker is, is dat er opnieuw hevig gesupporterd zal worden en dat EK-dorpen te lande dan ook niet zullen ontbreken. In Merchtem rollen ze alvast de eerste plannen voor een EK-dorp uit, al zorgt dat nu voor discussie. 

Samenwerken met een privé-bedrijf is nefast voor de lokale handelaars 

Toen Doers, Pro Merchtem

De oppositie in Merchtem heeft kritiek op het feit dat de gemeente het EK-dorp wil opbouwen in samenwerking met een privébedrijf. "Zo'n dorp is in het nadeel van de lokale horeca", klinkt het bij Pro Merchtem. "We zien nu dat de gemeente de concurrentie aangaat met onze lokale horeca.  En dan hebben we het niet enkel over de cafés, maar ook over de frietkramen, de lokale snackbars, over de totale Merchtemse middenstand", zegt Toon Dours. 

Alle horecazaken en verenigingen kunnen een centje verdienen aan het EK-dorp

Maarten Mast, Burgemeester Merchtem

De burgemeester weerlegt echter de kritiek. Volgens hem is het net een kans voor de lokale horeca en verenigingen. "Het gaat over een groot scherm met waarschijnlijk enkele drank- en eetstandjes. Maar dat is geen heel dorp, wij zijn ook geen stad", legt burgemeester Maarten Mast (Lijst1785) uit. "Alle horecazaken kunnen zelfs een centje verdienen door mee in de organisatie te stappen. En we hopen natuurlijk ook dat iedereen voor en na de match in het centrum blijft om bij al die lokale handelaars nog iets te eten en te drinken. 

Meest gelezen