Videospeler inladen...

Explosie Paardenmarkt: huurder doorverwezen naar de rechtbank 

De huurder van de woning aan de Paardenmarkt in Antwerpen, waar er 2 jaar geleden een gasexplosie was, zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Dat heeft de raadkamer beslist. Bij de ontploffing vielen er 2 doden en verschillende gewonden. De man zal vervolgd worden voor onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke brandstichting. 

Op 15 januari 2018 werd de Paardenmarkt in Antwerpen opgeschrikt door een gigantische explosie. In totaal werden 3 huizen volledig verwoest. Twee mannen van 26 en 39 kwamen daarbij om het leven. Daarnaast raakten 27 bewoners gewond. 

De branddeskundige kon uiteindelijk de exacte plaats van de gasexplosie achterhalen. "Op de eerste verdieping van het pand nummer 101 had het gas zich kunnen opstapelen, nadat er in de kelder een oude gasmeter was opengedraaid en gas zich via een oude gasbuis had verplaatst. De gasexplosie is dan vermoedelijk ontstaan door het aansteken van een sigaret of een kaars", zegt het parket van Antwerpen. 

Uit onderzoek bleek dat een man van 51 uit Sint-Niklaas de huurder was van dat pand én dat hij enkele studio's op de eerste en tweede verdieping had onderverhuurd. 

Mocht er toen een professionele herstelling van de gasbuis hebben plaatsgevonden, zou het drama niet gebeurd zijn

parket Antwerpen

Volgens het parket was het niet de eerste keer dat er problemen waren: "Enkele maanden eerder was er al eens een gaslek. De huurder was daarvan op de hoogte, maar hij zou er toen onvoldoende aandacht aan hebben gegeven. Mocht er toen een professionele herstelling van de gasbuis hebben plaatsgevonden, zou het drama niet gebeurd zijn."

"Verantwoordelijkheid van de eigenaar"

De vijftiger had zich verzet tegen de doorverwijzing omdat hij vond dat het onderhoud van de gasmeter niet zijn verantwoordelijkheid was, maar die van de eigenaar. Daarbovenop voerde hij aan dat andere mensen aan de gasmeter hadden geknoeid, waardoor er uiteindelijk gas was vrijgekomen. 

"Hij wou de schuld verschuiven op anderen, maar de raadkamer is daar niet op ingegaan en heeft hem naar de rechtbank verwezen", zegt advocaat Walter Damen, die de nabestaanden van een van de overledenen vertegenwoordigt. 

Hij wou de schuld verschuiven op anderen, maar de raadkamer is daar niet op ingegaan

advocaat Walter Damen

"Voor de nabestaanden is de beslissing van de raadkamer heel belangrijk, want het betekent dat er na twee jaar eindelijk een proces gaat komen, al kan de verdediging nog altijd in beroep gaan. Er zijn nog veel onduidelijkheden en mijn cliënten hopen dat de rechtbank daar snel klaarheid in zal scheppen. Pas als de verantwoordelijkheid juridisch vaststaat, kunnen ze aan de verwerking beginnen."

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen