Freddy is de oudste actieve carnavalist van Aalst: “Ieder jaar zou zomaar het laatste kunnen zijn”

De 75-jarige Freddy De Gendt uit Aalst is waarschijnlijk de oudste actieve carnavalist van Aalst. Al jarenlang steekt hij de handen uit de mouwen om de praalwagen van carnavalsgroep “De Snotneizen” klaar te maken voor de stoet. “Mijn bed staat zelfs in de werkhallen zodat ik elk vrij moment aan de wagen kan werken”, lacht hij.

“Ik ben nog steeds iedere dag te vinden in de carnavalswerkhallen om aan de wagens te werken”, vertelt Freddy De Gendt trots. “En ik denk nog lang niet aan stoppen.” Dit jaar kiest carnavalsgroep “De Snotneizen” voor een muzikale wagen. “We gaan de fanfare in de bloemetjes zetten.”

Eerste carnavalsherinnering

“Ik kan me het moment waarop ik het carnavalsvirus te pakken kreeg nog goed herinneren”, zegt De Gendt. “Ik lag toen in het ziekenhuis omdat ik een blessure had opgelopen tijdens het voetballen. Toen ik in de ziekenzaal lag, zag ik vanuit mijn raam de stoet passeren. Wanneer ik dat zag, heb ik zoveel mogelijk mensen warm gemaakt voor een feest in het ziekenhuis. We hebben ons toen allemaal verkleed en carnaval gevierd. Daarna ben ik gestopt met voetballen en carnavalist geworden.”

Ik hoop dat ik er volgend jaar opnieuw bij kan zijn

“Als de wagen klaar is en we door de straten in Aalst trekken, krijg ik het altijd moeilijk”, vertelt Freddy De Gendt emotioneel. “Dan ben ik altijd heel dankbaar dat ik weer een jaar heb mogen meemaken. Op mijn ouderdom zou ieder jaar zomaar het laatste kunnen zijn. Ik hoop dat ik er volgend jaar opnieuw bij kan zijn.”

Ik stop pas als ik in een rolstoel zit 

Hechte vriendenkring

Freddy De Gendt mag dan al 75 jaar zijn, hij denkt nog lang niet aan stoppen: “Stoppen lukt me echt niet. Carnavalist zijn is verslavend. Het is hier een grote vriendenkring en ik kan mijn kameraden niet missen. Voor mij stopt het pas als ik in een rolstoel zit. En als dat het geval is, dan moeten ze mij en mijn rolstoel maar op de wagen zetten”, lacht hij.

Meest gelezen