Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Verenigd Koninkrijk legt strenge voorwaarden op aan buitenlanders (ook EU-burgers) die er willen komen werken

De Britse regering gaat volgend jaar een nieuw immigratiesysteem invoeren. Buitenlanders die in het Verenigd Koninkrijk willen gaan werken, zullen alleen een visum krijgen als ze voldoende punten hebben. Die punten krijgen ze op basis van vaardigheden, jobaanbieding, kennis van het Engels en loon. Dat geldt zowel voor Europese als niet-Europese burgers. Met het puntensysteem wil het Verenigd Koninkrijk het aantal immigranten verminderen en vooral hoogopgeleiden aantrekken. 

Op dit moment doen heel wat Britse bedrijven een beroep op laaggeschoolde buitenlandse krachten. Daar moet volgens de Britse regering verandering in komen. "Met het nieuwe systeem zullen de slimsten en de besten in het Verenigd Koninkrijk kunnen komen werken", zei minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. Dat gaat dan vooral over wetenschappers, ingenieurs en academici. 

Het nieuwe immigratiesysteem was een van de eisen tijdens de brexitcampagne en het was ook een verkiezingsbelofte van de Conservatieve Partij, die nu aan het roer zit.

Met het nieuwe systeem zullen de slimsten en de besten in het Verenigd Koninkrijk kunnen komen werken

Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel

De nieuwe regeling zal ingaan op 1 januari 2021. Dan is de overgangsperiode na de brexit voorbij. Tot nog toe konden Europese burgers zich vrij in het Verenigd Koninkrijk komen vestigen en er werken. 

Zullen alle jobs ingevuld geraken?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat 70 procent van de huidige laaggeschoolde Europese beroepsbevolking niet zal voldoen aan de nieuwe eisen. Daardoor zou het aantal immigranten moeten verminderen. 

Volgens de regering zullen de 3,2 miljoen Europese burgers die aangegeven hebben dat ze in het Verenigd Koninkrijk willen blijven werken na de brexit, volstaan om de jobmarkt te vullen. Maar enkele sectoren, zoals de landbouw, de ziekenhuizen en de zorgcentra vrezen dat ze niet genoeg werknemers zullen vinden. 

De regering merkt op dat er tot 10.000 seizoensarbeiders naar het Verenigd Koninkrijk mogen komen om te helpen in de landbouw. Ook voor jongeren is er een speciale regeling. Buitenlandse jongeren die in het Verenigd Koninkrijk willen studeren zullen ook geselecteerd worden via een puntensysteem. Kandidaten moeten een voorstel hebben gekregen van een Britse instelling, Engels spreken en in staat zijn zichzelf te onderhouden.

Voor een verblijf van minder dan zes maanden zullen Europese burgers en burgers van andere landen die een overeenkomst hebben met het Verenigd Koninkrijk geen visum nodig hebben.

Hoe werkt het puntensysteem?

Buitenlanders die in het Verenigd Koninkrijk willen komen werken, zullen 70 punten moeten behalen. Daarbij zijn het niveau van de jobaanbieding en de kennis van het Engels doorslaggevend. Wie gedoctoreerd heeft, vooral in een wetenschappelijk richting, heeft een voordeel. Ook wie veel verdient, kan extra punten scoren. 

Herbekijk hieronder de journaalreportage over de nieuwe regels in de immigratiewet van het Verenigd Koninkrijk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen