Van alleenstaanden tot polyamorie: herlees 5 verhalen van mensen die geen klassiek gezin vormen

Tijdens de krokusvakantie dook VRT NWS binnen in verschillende huizen in Vlaanderen, op zoek naar mensen die niet in het plaatje van een klassiek gezin passen. Want twee ouders met één of meerdere kinderen in één huis, dat lijkt minder de standaard te zijn. Rondom ons zien we ook bijvoorbeeld nieuw samengestelde gezinnen, alleenstaanden of cohousingprojecten. In #mijnthuis vertelden deze mensen hun verhaal. Herbeleef hieronder de volledige reeks.

1. Stijn en Sarah: het nieuw samengesteld gezin dat van bij het begin goed nadacht over hun organisatie

De relatie tussen Stijn en Sarah werd heel snel serieus. Stijn had al twee dochters uit een vorige relatie. Maar Sarah wou graag nog kinderen. Al op de eerste dates spraken ze dan ook over die toekomst, en hoe ze hun huishouden zouden runnen. Dat werpt nu z'n vruchten af: de dagdagelijkse organisatie van het gezin wérkt.

Nochtans hebben nieuw samengestelde gezinnen vaak een negatieve perceptie. Maar volgens onderzoekster Veerle Audenaert kloppen die niet. "Over het algemeen doen de samengestelde gezinnen het goed", zegt ze. Plusoudercoach Anja Pairoux nam de cijfers in het onderzoek dan weer met een korrel zout. "Het zorgeloze gezinsgeluk van een klassiek gezin zullen samengestelde gezinnen niet kennen", vindt ze. Expert Familierecht Ulrike Cerulus pleit daarnaast voor een stiefouderstatuut, waarin de ouders kunnen laten vastleggen wat een stiefouder kan of niet kan doen. Dat zou het volgens haar allemaal duidelijker maken.

Het volledige verhaal van Stijn en Sarah, met reactie van onze experten, kunt u hier lezen.

2. Esther: de jonge werkende dertiger, die samen met vrienden in één huis woont

Esther woont samen met 5 vrienden in een groot huis in Antwerpen. Het zijn allemaal dertigers met verschillende carrières. Het is er erg gezellig, en ook goedkoop wonen. "Wij zitten rond 250 euro huur", vertelt Esther. "Als ik hoor dat mensen 700 euro huur betalen, schrik ik wel."

Het financiële aspect is vaak een beweegreden om samen te gaan wonen. Dat hoeft niet te verbazen, want om als jongere een woonlening te krijgen moet je veel spaargeld hebben en heb je vaak steun van de ouders nodig, zegt immo-expert John Romain. Als je op papier alleenstaand bent, heb je het trouwens nooit getroffen. Dat gaat zelfs tot na je dood verder, legt professor Familierecht Frederik Swennen uit. Want wie van een alleenstaande erft, moet 25 tot 55 procent aan taks betalen.

Hoewel samenwonen met vrienden voordelen heeft, is er ook een belangrijke keerzijde van de medaille. Gerechtsdeurwaarder Caroline De Mey vraagt om voorzichtig te zijn, want wie samen op hetzelfde adres gedomicilieerd staat, is onlosmakelijk aan elkaar verbonden. 

Het volledige verhaal van Esther en haar vrienden, met reactie van onze experten, kunt u hier lezen.

3. Frederik: samen met 21 anderen bewoner van cohousingproject De Haringrokerij in Antwerpen, en pionier op dat vlak

Dertig jaar geleden kochten 6 jonge families samen de oude 19e-eeuwse Haringrokerij in Antwerpen. Frederik was één van de 22 mensen die er zijn gaan wonen. "Samen dingen doen en delen om zo meer tijd te creëren voor jezelf en voor anderen", was het motto van Frederik. Voor hem is het cohousingproject meer dan geslaagd.

Maar is het allemaal wel rozengeur en maneschijn? Heb je wel privacy? Volgens architect Peter Vermeulen is dat alvast een vooroordeel, "zolang je maar goede afspraken maakt." En hoe start je in hemelsnaam zo'n cohousingproject op? "Goed onderhandelen met de gemeente", zegt Roland Kums, coördinator van de organisatie Samenhuizen. "En vooral veel raad vragen van verschillende juristen", voegt advocaat Joost Callebaut er aan toe.

Het volledige verhaal van cohousers Frederik & co, met reactie van onze experten, kunt u hier lezen.

4. Christophe: de vijftiger die alleen woont, met een prettig maar duur leven

Christophe heeft twee gebroken relaties achter de rug, en heeft twee kinderen. Hij woont nu alleen, en voorlopig is dat goed. Hij wil zich nu niet zomaar nog in een relatie storten. "Hoe langer je alleen bent, hoe moeilijker het wordt", zegt Christophe.

Alleen zijn, is ook gewoon oké. Dat benadrukt seksuologe Katherine Van Huffelen. "Niets zo irritant als de vraag krijgen of je al iemand leerde kennen", zegt ze. Ze vindt het vreemd dat er nog zo'n taboe hangt rond alleenstaanden, ondanks de statistieken. Want die zeggen dat er steeds méér alleenstaanden zijn. "Nu 13,5%, en het zou kunnen stijgen naar 20% in 2070", zegt Professor sociologie Dimitri Mortelmans. 

En hoewel het aantal alleenstaanden groeit, blijven ze hier en daar toch gediscrimineerd worden, zegt fiscaal expert Michel Maus. "Het is eigenlijk huilen met de pet op: de belastingdruk is de hoogste van de OESO (de organisatie van 36 landen over de hele wereld die samen afspraken maken over hun sociale en economische beleid)", aldus Maus. 

Het volledige verhaal van single Christophe, met reactie van onze experten, kunt u hier lezen.

Hilde De Windt

5. Len, Lucas en Hans hebben een polyamoreuze relatie

Len, Hans en Lucas zijn al bijna 3 jaar samen. Met drie, in een polyamoreuze relatie. Ze willen samen een gezin vormen met kinderen. "Idealiter van allebei de partners één", zegt Len, de enige vrouw in de relatie.

Maar kán zo'n relatie wel werken? Zijn er geen problemen met jaloezie? Volgens psychologe Nathalie Cardinaels alvast niet. "In de praktijk zijn heel weinig mensen jaloers. We kunnen zelfs wat leren van hun communicatie", zegt Cardinaels.

Vandaag is polyamorie niet mogelijk volgens de wet. Je kan niet wettelijk samen, niet trouwen, en samen geen kinderen krijgen. "Maar eigenlijk zou dat mogelijk moeten zijn", vindt professor familierecht Frederik Swennen. Toch is voorzichtigheid geboden, vindt psycholoog Peter Rober. Zeker als het over kinderen krijgen gaat. "Het kan een kind echt belasten", aldus Rober.

Het volledige verhaal van Len, Lucas en Hans in een polyamoureuze relatie, met reactie van onze experten, kunt u hier lezen.

Hilde De Windt

Meest gelezen