Britse regering wil migratie aan banden leggen met puntensysteem, maar wat houdt dat in? 5 vragen en antwoorden

De Conservatieve Britse regering wil immigratie na de brexit een halt toeroepen. Vooral laaggeschoolde EU-burgers zullen de dupe zijn van het nieuwe migratiesysteem met punten voor iedereen. Alleen "de slimsten en de besten" zullen worden toegelaten, zegt de Britse regering. Wat houdt het plan in en wat is de impact op Europeanen die werk willen zoeken in het Verenigd Koninkrijk? VRT NWS zet vijf vragen en antwoorden op een rijtje. 

Wat houdt het puntensysteem concreet in?

Een puntensysteem houdt in dat je aan een aantal vereisten moet voldoen om een werkvisum te krijgen in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om vaardigheden, taalkennis en loon.  

Videospeler inladen...

Waarom voert de Britse regering dit systeem in?

"Only the brighest and the best", alleen de slimsten en de besten. Anderen worden geweerd, want de regering wil migratie zo veel mogelijk indijken. Het is honderden keren gezegd in de aanloop naar het brexitreferendum en het was een verkiezingsbelofte van de Conservatieven. Wat bedoelden ze eigenlijk? 

Videospeler inladen...

Wat verandert er voor EU-burgers die in het VK willen werken?

Tot nog toe konden Europese burgers vrij wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk. Nu de Britten geen EU-lid meer zijn, hebben ze de handen vrij om hun eigen migratiebeleid uit te stippelen. Daar zijn Europese kandidaat-werknemers en studenten de dupe van.  

Videospeler inladen...

Zullen alle Britse jobs nog ingevuld geraken?

De Poolse bouwvakker, de Italiaanse dienster, de Kroatische verpleegkundige. Wie zal hen zo nodig vervangen? Er zijn grote plannen, maar er is ook veel kritiek. 

Videospeler inladen...

Kan België of de Europese Unie ook zo'n puntensysteem invoeren?

België is een Europese lidstaat en volgt de Europese regels rond migratie. Het Verenigd Koninkrijk is dat niet meer. De Britse werknemers zullen dus op dezelfde leest worden geschoeid als de andere buitenlanders.  

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met Hanne Beirens (Migration Policy Centre Europe) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen