US Fish and Wildlife Service/Public domain

Is er een nieuwe wolf in ons land? En levert dat binnenkort een historisch wolvenkoppel op?

Tijdens de nacht van 23 op 24 januari werd een schaap doodgebeten in Malmedy, en de dader is een wolf. Dat blijkt uit een DNA-onderzoek van de Luikse universiteit. "De kans dat het om een nieuwe wolf in België gaat, is groot", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Opvallend: de nieuwe wolf is van Frans-Italiaanse oorsprong. Als het een vrouwtje is, dan levert dat misschien een genetische mix op met de Pools-Duitse wolf Akela, die enkele kilometers verderop leeft. "Dat zou historisch zijn", vertelt Loos.

Op 24 januari kreeg het Waalse netwerk Réseau Loup een melding binnen van een doodgebeten schaap in Xhoffraix, een gehucht van de Luikse gemeente Malmedy. De universiteit van Luik onderzocht het karkas, en vandaag heeft Céline Tellier, de Waalse minister van Natuur en Bos, gemeld dat een wolf het schaap gedood zou hebben.

Een oude bekende?

Het is nog onduidelijk of het om een nieuwe wolf gaat. Wat we wél al weten, is dat het zeker niet Akela is, de wolf wiens territorium enkele kilometers verderop ligt: "Akela is namelijk van Duits-Poolse afkomst, terwijl het DNA-onderzoek uitwijst dat de wolf van Malmedy Italiaanse roots heeft", vertelt minister Tellier.

De enige wolf van Italiaanse oorsprong in België werd gespot in de gemeente Ebly in de provincie Luxemburg. Zouden de wolf van Ebly en de wolf van Malmedy dezelfde kunnen zijn? "Dat lijkt me onwaarschijnlijk", vertelt Jan Loos van Welkom Wolf. "Als een wolf zich ergens settelt en de moeite doet om zijn territorium af te bakenen, dan zal die niet zo snel wegtrekken. De kans is groter dat het om een nieuwe wolf gaat."

Gemengde wolvenroedels op komst?

Verder onderzoek moet nog uitwijzen of de wolf een mannetje of een vrouwtje is. "Als het een wolvin is, dan moeten we hopen dat ze Akela tegenkomt. Dat zou een historisch koppel zijn, waarbij een Frans-Italiaanse wolf gaat paren met een Duits-Poolse, na eeuwenlang gescheiden te leven. Een interessante genetische mix", vertelt Loos.

België zal een belangrijk Europees wolvenkruispunt worden

Jan Loos, Welkom Wolf

"Die West-en Oost-Europese wolven komen elkaar al regelmatig tegen in Zuid-Duitsland,", vervolgt Loos, "maar we voorspellen al langer dat België een belangrijke rol zal spelen als wolvenkruispunt van Europa."

Maar zelfs áls de wolf een vrouwtje is, betekent dat niet per se dat ze zal paren met Akela. "Wolven zoeken eerst een territorium, en dan pas een partner. Wolf Akela zit bijvoorbeeld al sinds juni 2018 te wachten op een wolvin, het zijn heel geduldige dieren. In de Hoge Venen is er plaats voor zo'n drie roedels, dus een nieuwe wolf zou ook gewoon een ander territorium kunnen kiezen om daar te wachten", legt Loos uit.

Toch denkt Loos dat de kans groot is dat de twee wolven elkaar zullen vinden, als het om een vrouwtje gaat: "En als de twee soorten niet nu zullen paren, komt die genetische mix er ook in België ongetwijfeld aan."

Meest gelezen