Foto Vandemoortele

Izegemse bedrijf Vandemoortele uitgeroepen tot "Fabriek van de Toekomst"

Het Izegemse voedingsbedrijf Vandemoortele is vandaag uitgeroepen tot "Fabriek van de toekomst." Een "Fabriek van de toekomst" is een onderneming die bewijst dat vernieuwing niet leidt tot ontslagen, maar het aantal jobs net doet toenemen. Met de campagne wil technologiefederatie Agoria Vlaanderen bedrijven belichten die zowel vernieuwen als aandacht hebben voor werkgelegenheid. 

Naast Vandemoortele bekroonde Agoria Vlaanderen ook Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo) en Total (Evergem). Agoria Vlaanderen begeleidt bedrijven die de omslag willen maken naar meer digitalisering en slimmere processen en het doordachter omgaan met energie en materialen.

Centraal daarbij staat de medewerker. Die moet autonoom en creatief kunnen werken en betrokken worden bij het bedrijf. Meer dan 600 Vlaamse fabrieken stapten mee in het traject. De voorbije vijf jaar is meer dan 1,7 miljard euro geïnvesteerd in 38 "Fabrieken van de toekomst". Het geld ging naar de vernieuwing van de infrastructuur, de digitalisering en de automatisering. In die periode steeg het aantal jobs in die bedrijven met 17 procent.

Wereldspeler in de voedingsindustrie

Vandemoortele produceert bakkerijproducten, margarines, culinaire oliën en vetten, heeft 5.100 medewerkers en is actief in 12 Europese landen. In Izegem werken 250 mensen.

Nele Union leidt de vestiging van Izegem. "Om vooruitgang en vernieuwing te doen rijmen met werkgelegenheid moet je gewoon beginnen bij de mens, de medewerker", zegt ze. "We laten de mensen eigenlijk op een andere manier werken. Wij zetten de automatisatie in om de routinejobs over te nemen zodat onze mensen tijd krijgen om meer jobs te doen met toegevoegde waarde, die dingen dus waar het menselijke brein echt voor nodig is en die je niet kan vervangen door robots of door automatisatie." 

 

Meest gelezen