Minister-president Jambon over tomatenincident op Ultimas: "Jammer dat kleine minderheid feest heeft verbrod"

"Het is jammer dat een kleine minderheid op een behoorlijk onfatsoenlijke manier het feest heeft verbrod." Dat zegt minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Hij reageert daarmee op het incident op de Ultimas, de Vlaamse cultuurprijzen, gisteren. Daar werd hij met boegeroep onthaald en kreeg hij tomaten naar zich. 

De uitreiking van de Ultimas, de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap, verliep gisteren niet zonder slag of stoot. Aan het eind van de uitreiking had presentator Marcel Vanthilt een gesprek met minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook verantwoordelijk is voor het cultuurbeleid. Bij het begin van het gesprek kwam er luid boegeroep vanuit de zaal, en er werden ook enkele tomaten in de richting van de minister gegooid. 

Bekijk hieronder de beelden van het incident en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het zit al lang scheef tussen de cultuursector en de minister-president. De sector pikt de besparingen niet. Begin deze maand werd Jambon ook al uitgejouwd bij de uitreiking van de MIA's, de Vlaamse muziekprijzen. 

De minister-president begrijpt dat er kritiek is op besparingen, maar betreurt de manier waarop die werd geuit. "Om een feestje van twaalf, vooral jonge, mensen te verbrodden door tomaten te gooien, dat is jammer", zei hij tijdens de opening van de Spilliaert-tentoonstelling in de Royal Academy in Londen. "We leven in een vrij land, dus op een fatsoenlijke manier protesteren is geen probleem."

We leven in een vrij land, dus op een fatsoenlijke manier protesteren is geen probleem.

Dat zowel Luc Tuymans als Walter Swennen, beiden laureaten, niet kwamen opdagen, vindt Jambon ook een spijtige zaak. Tuymans was trouwens ook aanwezig op de opening van de tentoonstelling van Spilliaert. "Ik heb hem begroet", zei Jambon daarover. 

Een kritiekloze cultuursector zou pas een probleem zijn, zegt Jambon nog. "En de spanning tussen de sector en de politiek is iets van alle tijden", zegt hij. Hij benadrukt ook dat het verminderen van subsidies niet gebeurt om de kunstsector te pesten. "Die komen er om de tering naar de nering te zetten. Er zijn nieuwe maatschappelijke noden en er moet geschoven worden met het globale budget." Jambon zegt nog dat zijn kabinetschef met de sector in overleg is.

Meest gelezen