De "Diamond Princess" meert aan in de haven van Yokohama nabij Tokio.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Japan begint evacuatie van cruiseschip; onrust over aanpak coronavirus vlak voor Olympische Spelen

In Yokohama is begonnen met de evacuatie van de opvarenden van het cruiseschip "Diamond Princess". Gezonde passagiers worden na twee weken quarantaine van het schip gehaald, maar de kritiek op de aanpak door de Japanse regering groeit gestaag.

Sinds begin deze maand lag de Diamond Princess met 3.700 mensen in quarantaine in de haven van Yokohama, vlakbij de Japanse hoofdstad Tokio. Sindsdien zijn 621 mensen die besmet waren met het coronavirus nu ook Covid-19 genoemd, van boord gehaald en in ziekenhuizen opgenomen. 

In Tokio groeit de onrust over de Olympische Spelen die over enkele weken beginnen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Een aantal landen zoals de Verenigde Staten hebben hun opvarenden intussen van het schip gehaald en naar huis gevlogen. De overblijvende passagiers moesten twee weken gedwongen op de boot blijven en mogen nu vertrekken. Intussen zijn er al meer dan 500 gezonde mensen van boord gehaald. Die mogen in principe gaan waar ze willen, maar wel wordt aangeraden om de volgende dagen nog een medische controle te laten uitvoeren.

Intussen groeit de kritiek op de aanpak van de crisis door de Japanse overheid. Zo zou de quarantaine aan boord erg verward zijn geweest en liepen er te veel mensen over en weer rond, opdanks het feit dat er "gezonde" en "zieke" zones op het schip waren afgebakend. Daardoor zou het virus zich sneller dan verwacht op het schip verspreid hebben en groeide de onrust onder passagiers en bemanningsleden.

Herbekijk hieronder de journaalreportage (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Bureaucraten overheersten experten"

De kritiek komt van experten in Japan en ook daarbuiten, zoals het Center for Disease Control (CDC) in de Verenigde Staten. Professor Kentaro Iwata, een expert in besmettelijke ziekten van de universiteit van Kobe, zegt dat hij meer ongerust was over de situatie in het schip dan toen hij eerder in Congo tegen het ebolavirus werkte. 

De situatie aan boord van het cruiseschip was totaal chaotisch

Kentaro Iwata, professor van de universiteit van Kobe

Ook andere experten zeggen dat hun adviezen pas opgevolgd werd nadat ze door bureaucraten in de administratie waren goedgekeurd en dat veel kostbare tijd verloren is gegaan. Dat past echter wel in het Japanse politieke bestel en overigens ook in China, waar de kritiek op de overheid alsmaar groter wordt ondanks de censuur. 

Japan heeft na China de meeste besmettingen met Covid-19 (693 waarvan 621 op het cruiseschip Diamond Princess) en over enkele maanden worden in Tokio de Olympische Spelen gehouden. 

China versoepelt maatregelen voor de economie

In grote industriële centra in China worden de strenge afzonderingsmaatregelen ingesteld na het coronavirus versoepeld. Heel wat fabrieken en kantoren waren stilgevallen nadat de beweging van mensen op grote schaal aan banden gelegd was. Dat heeft de Chinese economie en de groei wellicht een forse klap bezorgd en zal dus niet lang meer volgehouden kunnen worden.

Als de verspreiding van het virus niet snel onder controle is, wordt industriële productie in China ook in het volgende kwartaal verstoord

De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley

Lokale overheden in de zuidelijke provincie Guangdong (vlakbij Hongkong) en in de oostelijke grootsteden Hangzhou en Ningbo hopen om eind deze maand de industriële productie te herstellen tot 60 of 80 procent en zo goed als volledig tegen midden maart, aldus de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Als de verspreiding van het virus over twee weken niet onder controle is, zou de verstoring van de productie zich ook in het volgende kwartaal doorzetten, aldus de bank. Dat is ook de mening van Kristalina Georgieva, de voorzitster van het Internationaal Muntfonds (IMF).

In het voorbije kwartaal bedroeg de groei in China al iets minder dan 6 procent. Volgens analisten zou dat nu terugvallen tot 4,5 procent en volgens sommigen zelfs 3 tot 4 procent, wat erg laag is voor China. Veel onderdelen en grondstoffen raken niet tot in de fabrieken. Op langere termijn zouden buitenlandse afnemers kunnen besluiten om hun goederen elders in Azië te kopen. Onder meer IT-gigant Apple heeft dat al laten verstaan. De enige sectoren die wel baat hebben bij de crisis zijn e-commerce en koerierdiensten. Zo laten veel Chinezen hun boodschappen thuis bezorgen of worden ze daartoe verplicht door de residentie waar ze wonen.

Veel Chinezen laten hun voeding en andere boodschappen thuis bezorgen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen