Radio 2

Kan rallycrosscircuit Duivelsberg in Maasmechelen op zijn huidige plaats blijven?

In Maasmechelen is gisteren een hoorzitting gehouden over het rallycrosscircuit Duivelsberg. De uitbaters willen een nieuwe vergunning, ondanks de nabijheid van Nationaal Park Hoge Kempen. Natuurpunt is sceptisch.

Het rallycrosscircuit op de Duivelsberg,  in de Maasmechelse deelgemeente Opgrimbie, is het enige in ons land dat internationaal erkend is. Een aantal weekends per jaar worden er wedstrijden georganiseerd. Maar omdat het circuit aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen ligt, was vroeger afgesproken dat de activiteiten daar zouden uitdoven en een nieuwe locatie gezocht zou worden. Maar er is nooit een nieuwe plek  voor het circuit gevonden,  daarom vraagt de vzw Duivelsberg een nieuwe vergunning op de huidige plaats.

Geluidslimieten en olie

Voor die aanvraag loopt nog tot en met 6 maart een openbaar onderzoek. En gisteravond had in dat kader een hoorzitting plaats. Thieu Vanhoef van de vzw Duivelsberg ziet geen problemen, omdat het circuit tegen maar niet in natuurgebied ligt. Bovendien leggen de organisatoren zelf aan de deelnemers geluidslimieten op die strenger zijn dan de wettelijke voorschriften. “Teams zijn ook verplicht om tijdens het sleutelen een zeil onder de wagens te leggen om te vermijden dat olie of benzine in de grond terechtkomt. Doen ze dat niet, dan worden ze uitgesloten.”

Habitatrichtlijngebied

Maar bij Natuurpunt Maasmechelen maken ze zich ongerust dat een verdere uitbating de natuur zal schaden. Hanne Mengels wijst erop dat het circuit aan de rand van het Nationaal Park ligt, maar tegelijk in habitatrichtlijngebied waar belangrijke natuurwaarden moeten gerealiseerd worden.  “Ik vind het vooral belangrijk om de natuur te verdedigen, want de natuur zelf heeft geen stem. We zullen daarom dit dossier van nabij opvolgen, want ik vraag me af of een circuit geen schade toebrengt aan de natuur.”

Meest gelezen