USAFE

Zelfvarende reddingsboei getest aan onze kust

In Zeebrugge test de Vlaamse overheid samen met Defensie een zelfvarende reddingsboei. Redders kunnen die vanop afstand besturen. Het is de bedoeling om daarmee drenkelingen sneller en veiliger uit de zee te halen.

Vooral voor de redder wordt het zo een pak veiliger, want die hoeft dan niet meer tot vlakbij de drenkeling te varen en een boei uit te gooien. De Vlaamse overheid en Defensie testen nu die reddingsboei met afstandsbediening. Maurits Herbosch van ontwikkelaar USAFE legt uit hoe het systeem precies werkt. "Je stuurt ze vanop het droge uit en ze heeft een bereik van 2 kilometer. Ons doel is om telkens binnen de minuut de drenkeling te kunnen bereiken. De eerste drie minuten zijn cruciaal als iemand dreigt te verdrinken. Als de reddingsboei aankomt, kan de drenkeling zich daar meteen aan vastklampen."

Wat als de drenkeling buiten bewustzijn is?

Redder Nicolas Peckstadt uit Knokke-Heist ziet het vooral als een extra hulpmiddel. "Want als het slachtoffer niet meer bij bewustzijn is, kan hij of zij zich niet meer vastklampen. Dan is menselijke interactie toch nog nodig. Voor de redders zelf wordt het met zo'n zelfvarende boei wel een pak veiliger. Want onze leuze is: eigen veiligheid eerst."

Meest gelezen