GettyImages

Schilde schrapt "Brits" rondpunt waar je links moet rijden 

In Schilde verandert de rijrichting van de Cirkellaan. Volgens Gazet Van Antwerpen het enige rondpunt in ons land waar je met de richting van de klok mee moet rijden.  Bestuurders moeten er zoals in Engeland verplicht links afdraaien in plaats van rechts. "Onze beslissing heeft niets met de brexit te maken, maar wel met rioleringswerken", vertelt burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.

Wie in Schilde de Cirkellaan oprijdt, waant zich even over het Kanaal. Bestuurders moeten er zoals in Engeland verplicht links de weg volgen in plaats van rechts. "Het is voor alle duidelijkheid geen klassieke rotonde", vertelt de burgemeester van Schilde Dirk Bauwens (N-VA) in "Start je dag". "De Cirkellaan is een grote rondweg waar in het middenperceel zelfs een aantal huizen staan."

Of ik liever rechts dan links afdraai? Daar heeft het niets mee te maken
Dirk Bauwens (N-VA), burgemeester Schilde

Hoe is die bijzondere verkeerssituatie in Schilde ontstaan? "Het is een relict uit het verleden", zegt Bauwens. "Vroeger waren dit bospaden die in de loop der tijd verhard zijn. De regelgeving liet ons niet altijd toe om van de Cirkellaan een echt rondpunt van te maken. Door de rijrichting in wijzerzin om te draaien hebben we vermeden dat elke zijweg voorrang van rechts zou hebben."

Brexit?

Over een half jaar komt er alsnog een einde aan de "Britse" rotonde in Schilde. "Dat heeft niets te maken met de brexit, maar wel met geplande rioleringswerken", zegt Bauwens op Radio 2 Antwerpen. "We gaan de volledige Cirkellaan aanpakken. De straat wordt versmald en we leggen er een fietspad naast. Via signalisatie zouden we de Cirkellaan wel voorrang kunnen geven op alle zijstraten." De N-VA-burgemeester ontkent met klem dat er politieke motieven spelen. "Of ik liever rechts dan links afdraai? Dat heeft er echt niks mee te maken", lacht Bauwens.

Meest gelezen