Minder diefstallen in Sint-Truiden: "Camera's helpen enorm bij de bestrijding"

Er zijn in 2019 minder diefstallen gebeurd binnen de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Dat blijkt uit het jaarverslag dat vandaag werd voorgesteld. Camera's blijken een zeer goed middel om diefstallen op te lossen. 

De cijfers van de politiezone zijn positief. Het aantal woninginbraken daalde met 40 procent. En ook de daling van het aantal werfdiefstallen en motor- of bromfietsdiefstallen valt op. 

We konden in 2019 in 91 zaken een persoon of voertuig herkennen

Steve Provost, korpschef

Korpschef Steve Provost is blij dat de politie meer beeldmateriaal kan verwerken dan vroeger. Want beelden zijn erg goed om diefstallen en andere feiten op te lossen. "We konden in 2019 in 91 zaken een persoon of voertuig identificeren." 

Scholenprotocol

Dit schooljaar kwam de politie al 18 keer tussen op de middelbare scholen. Druggebruik, pesterijen en fietsdiefstallen zijn de belangrijkste problemen. De scholen en de politie hebben een overeenkomst waarbij de scholen de politie snel kunnen verwittigen als leerlingen de wet overtreden of anderen in gevaar brengen. 

De criminaliteit stopt niet en wij verliezen tijd, ik vind dat jammer

Patrick Lismont, burgemeester Gingelom

Fusie politiezones

Tijdens de voorstelling van het jaarverslag werd er ook gesproken over de geplande fusie van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken met die van kanton Borgloon en Tongeren-Herstappe. Die gesprekken zijn gestrand, vertelde burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden.

Haar collega van Gingelom, Patrick Lismont (SP.A) hoopt dat er snel weer over een fusie gepraat kan worden. " De criminaliteit stopt niet en wij verliezen tijd. Ik vind dat jammer", vertelt Lismont. "Onze zone vindt de aanpak van misdaad belangrijk. Maar dat kost geld. Wij hebben altijd betaald wat we moesten betalen. Nu moeten de anderen maar volgen. Maar dat ligt moeilijk en daardoor raak ik gefrustreerd." 

Meest gelezen