NAVO vraagt aan ons land om 14 extra F-35's te kopen, maar "politiek nog niet aan de orde"

De NAVO vraagt aan ons land om 14 extra gevechtstoestellen te kopen. Dat bevestigt minister van Defensie Philippe Goffin (MR). De regering-Michel besliste eerder al dat ons land 34 F-35's zou aankopen. "Niet voldoende", zegt veiligheidsorganisatie NAVO. Minister Goffin voegt er wel meteen aan toe dat er momenteel geen geld voor is. 

De NAVO is bezig aan haar nieuwe defensieplanning en bekijkt daarbij in samenspraak met de leden wat er van elk land verwacht wordt. Minister van Defensie Philippe Goffin bevestigt in de Commissie Landsverdediging dat de NAVO van ons land méér inzetbare gevechtstoestellen verwacht.

De NAVO bekijkt om de twee jaar per land wat er nodig is om te kunnen voldoen aan de eerder gemaakte politieke afspraken. De oefening voor ons land is volop bezig. De veertien extra gevechtstoestellen zouden zo'n 1,2 miljard extra kunnen kosten.

Maar minister van Defensie Goffin gaf wel meteen aan dat daar nu geen geld voor is. "De beslissing voor extra toestellen is politiek ook nu nog niet aan de orde", aldus bronnen binnen Defensie. 

(Lees verder onder de foto)

Ook Nederland koopt extra F-35’s

Nederland besliste eind vorig jaar al om negen extra F-35’s aan te kopen. Dat zou het totaal in Nederland op 45 toestellen brengen. De Belgische luchtmacht werkt zeer nauw samen met Nederland, onder meer voor het bewaken van elkaars luchtruim. Dat ons land voor de F-35 koos als opvolger voor de F-16 werd onder meer bepaald door de eerdere Nederlandse keuze voor de F-35. 

Bronnen bij onze Defensie bevestigen dat er een plan klaarligt om een extra aankoop van F-35-toestellen te laten voorbereiden. ‘De volgende regering moet nog niet beslissen, maar wel de extra aankoop voorbereiden.' De 34 gevechtstoestellen die nu al besteld zijn, worden geleverd tussen 2024 en 2029. ‘Ideaal zou zijn dat er nadien aansluitend extra toestellen worden geleverd’, zegt een bron dicht bij het dossier.

(Lees verder onder de foto)

PA Wire/PA Images

Dat er ook bij ons een vraag zou komen om extra F-35's te kopen werd al lang gefluisterd , maar steeds ontkend door Defensie. 

Wie bepaalt hoeveel toestellen ons land nodig heeft?

Het aantal gevechtstoestellen dat ons land nodig heeft, wordt niet bepaald door de NAVO of door Defensie zelf, maar wel door het 'ambitieniveau' dat ons land verwacht van Defensie. Concreet stelt de regering een verlanglijstje op van wat het van de luchtmacht verwacht. Wat de gevechtstoestellen betreft, staan daar verschillende dingen op: instaan voor de luchtbewaking boven de BENELUX,  maanden kunnen deelnemen aan buitenlandse opdrachten met zeker vier toestellen en toestellen paraat houden (en trainen) om kernwapens in te zetten. 

(Lees verder onder de foto)

Ons land maakt deel uit van de NAVO, en die maakt een gezamenlijke planning op voor alle lidstaten. Kwestie dat er niet te veel dubbel werk wordt gedaan. De NAVO verwacht van ons land 45 inzetbare toestellen. België besliste al dat er 34 toestellen zullen worden geleverd tussen 2024 en 2029. Toch raadt de NAVO ons land aan om er nog 14 extra te kopen, omdat er mogelijk drie toestellen onbruikbaar kunnen raken. Dit noemt men attritie (uitvalspercentage). Een nieuw toestel kan bijvoorbeeld neerstorten of door een te harde landing onbruikbaar worden.

Concreet gaat het om een aankoop van 14 (11 + 3) toestellen extra, zodat ons land op termijn 45 inzetbare F-35's heeft. 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen