Nederlandse artsen willen geen maagdenvlies­reconstructies meer uitvoeren: "valse geneeskunde"

In Nederland hebben gynaecologen en artsen afgesproken om geen reconstructies van het maagdenvlies meer uit te voeren. Die operatie zorgt ervoor dat vrouwen bloeden bij hun ontmaagding. Mocht blijken dat de afspraak tussen de artsen niet wordt nageleefd, dan wil de Nederlandse regering de ingreep zelfs officieel verbieden.

De huwelijksnacht. Meer en meer is hij eerder symbolisch geworden, maar in sommige culturen is de huwelijksnacht nog steeds het moment waarop beide partners elkaar ontmaagden. En de mythe dat er bij een ontmaagding bloed hoort, leeft nog steeds.

Om aan die verwachting te voldoen, laten sommige vrouwen, vooral uit traditionele islamitische families, hun maagdenvlies "herstellen" in het ziekenhuis. Zo kunnen ze bewijzen aan hun partner dat ze nog maagd zijn. Die praktijk wil men in Nederland nu verbieden.

"Ik ben een groot voorstander van een dergelijk verbod", vindt ook seksuoloog en parlementslid Goedele Liekens (Open VLD). In "Nieuwe Feiten" op Radio 1 zegt ze: "Een maagdenvliesreconstructie is valse geneeskunde. Je houdt op die manier de mythe in stand dat bij een ontmaagding altijd bloed hoort, maar dat klopt helemaal niet. Bloeden bewijst helemaal niets. Moet je daar dan aan meewerken?"

Ik ga er mijn schouders onder zetten om ook bij ons de ingreep te verbieden

Goedele Liekens, seksuoloog en parlementslid Open VLD

Goedele Liekens gaat er daarom naar eigen zeggen werk van maken om ook bij ons tot een verbod te komen. "Ik wil daar mijn schouders onder zetten. Maar een verbod alleen is niet voldoende. Je moet ook in dialoog gaan met de culturen waar dit nog gebruikelijk is en sterk inzetten op voorlichtings­campagnes. Ik ga eens helemaal uitpluizen op welke manier we dat kunnen doen."

Voorlopig worden er in ons land dus wel nog maagdenvlies­reconstructies uitgevoerd én terugbetaald. "De ingreep valt onder een grotere groep plastische operaties aan de vagina en vulva", zegt Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse vereniging voor gynaecologen. "Aparte cijfers voor het aantal maagdenvliesreconstructies zijn er dus niet. Maar in mijn praktijk krijgen we ongeveer één keer per jaar de vraag voor zo'n ingreep."

"Onze vereniging laat de beslissing momenteel aan de artsen zelf. Ook bij ons is er een groep van artsen die de ingreep niet willen uitvoeren, omdat ze het bedrog vinden. Maar er zijn ook artsen die geval per geval bekijken en die vinden dat die meisjes geholpen moeten worden. En die willen voorkomen dat zo'n meisje in de problemen komt."

Herbeluister hieronder het volledige gesprek uit "Nieuwe Feiten":

Meest gelezen