Nieuw onderzoek naar invloed Remostort in Houthalen-Helchteren op gezondheid van buurtbewoners

Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal nagaan wat de impact van het Remostort in Houthalen-Helchteren is op de gezondheid van de buurtbewoners. De luchtkwaliteit zal over een langere periode gemeten worden en ook tijdens de zomer, want dan is de hinder het grootst. Dat is beslist op een verzoeningsvergadering tussen een buurtbewoner, de uitbater van het stort en de overheid bij de vrederechter. 

Het was buurtbewoner Aldo Rizzuto die naar de vrederechter was gestapt. Hij is de jarenlange geurhinder van het stort beu. En Aldo is, net als de andere buren, erg bezorgd over de gevolgen van het stort op zijn gezondheid. Op de zitting bij de vrederechter is nu beslist dat er een nieuw en onafhankelijk onderzoek komt. Want tot nu toe werden alle onderzoeken van de luchtkwaliteit uitgevoerd op vraag van de Group Machiels, de uitbater van het stort. Omdat Machiels die studies ook betaalde, blijven de buurtbewoners de resultaten in twijfel trekken. 

Ik ben tevreden dat Remo wil meewerken en dat we nu eindelijk zullen weten of de luchtkwaliteit goed of slecht is.

buurtbewoner Aldo

Aldo Rizzuto is tevreden dat de Group Machiels wil meewerken. "Nu zullen we eindelijk weten of de luchtkwaliteit wel of niet in orde is, dat we daar 300% zeker over zijn." 

Alle partijen zijn nu overeengekomen dat ze tegen eind april concrete afspraken maken over het nieuwe onderzoek. Het gaat onder meer over wat er precies onderzocht zal worden, over welke periode de meting zal uitgevoerd worden en wie het onderzoek zal uitvoeren.  

Wie gaat dat betalen?

Het is op dit moment ook niet duidelijk wie het nieuwe onderzoek zal betalen. Eind april wordt daarover nog overlegd. "Wij willen het wel financieren", zegt Yves Tielemans van de Group Machiels. "Maar dan moet daar een consensus over zijn. We zullen dit bespreken tijdens de vergadering van het toezichtscomité, waar ook de buurtbewoners bij betrokken zijn." Eind april komen alle partijen ook opnieuw samen bij de vrederechter. 

Radio 2

Meest gelezen