Nieuwe interventiewagen voor Rode Kruis Halle

Het Rode Kruis van Halle heeft een nieuw voertuig in gebruik genomen. Geen ziekenwagen, zoals je zou kunnen denken, maar een interventievoertuig. De bestelwagen brengt verzorgers van het Rode Kruis en hun uitrusting naar evenementen, waar het Rode Kruis de eerste hulp verzorgt. 

Voorzitter Frank Borremans van het Halse Rode Kruis is trots op de aanwinst: "Met onze nieuwe interventiewagen kunnen we zes mensen en hun uitrusting vervoeren. We werken met een systeem van kleine rolcontainers. Die kunnen op voorhand gevuld worden met de nodige uitrusting. Ze worden dan via een kleine laadbrug en met de hulp van een elektrisch aangedreven katrol, in- en uit het voertuig geladen. Op die manier voorkomen we dat onze mensen moeten zeulen met rugzakken, tenten en dergelijke."  

Geen ziekenwagen

"Voor alle duidelijkheid: dit is geen ziekenwagen", voegt Frank Borremans er aan toe. "We kunnen met dit voertuig geen mensen liggend vervoeren. Daarvoor hebben we onze andere voertuigen. Ons nieuwe interventievoertuig kan dienen om een ploeg vrijwilligers naar een evenement te brengen, een muziekfestival bijvoorbeeld. Maar in geval van grote calamiteiten kunnen we er bijvoorbeeld noodtenten mee ter plaatse brengen of andere medische uitrusting. Dat gebeurt dan in overleg met de brandweer en de medische ploegen."

Geen tweedehands

Het Rode Kruis van Halle koos voor de aankoop van een volledig nieuw voertuig. "Dat kost ons, met de inrichting inbegrepen,  tussen de 45.000 en 50.000 euro. Maar we willen dit voertuig zeker 10 jaar inzetten", verduidelijkt Borremans.  "Het geld komt onder andere van de stickerverkoop, maar ook van spontane giften, inkomsten van de ritten met de ziekenwagens en van sponsors. Voorts geeft de leverancier van de bestelwagen, autobouwer Ford, een speciale korting voor het Rode Kruis."

Meest gelezen