Radio 2

Leerlingen uit Houthalen-Helchteren maken maquette van Noord-Zuidverbinding voor legowedstrijd

Enkele leerlingen van het Inspirocollege in Houthalen-Helchteren nemen op 14 maart deel aan de FIRST LEGO League, de grootste legowedstrijd van de Benelux. Daarvoor hebben ze een maquette gemaakt van de Noord-Zuidverbinding.

Het dossier van de Noord-Zuidverbinding blijft een heikel punt in Limburg. Ook de leerlingen van het Inspirocollege in Houthalen-Helchteren worden er dagelijks mee geconfronteerd, want hun school ligt vlak bij de grote baan. "Veel leerlingen mogen niet met de fiets of te voet naar school komen omdat dat te gevaarlijk en te druk is", vertelt leerkracht Wouter. 

Met een tram en een tunnel denken de leerlingen een oplossing gevonden te hebben voor de drukke Noord-Zuidverbinding. Op die manier hopen ze files te vermijden en meer mensen aan te sporen om het openbaar vervoer te nemen. Daarnaast willen ze ook meer groen. "We hadden veel groene zones nodig," zegt een van de leerlingen, "want er zijn dieren die naar het oosten of westen willen gaan en de kans is nu heel groot dat ze overreden worden." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Het thema "De stad van de toekomst" leeft echt wel bij de jongeren. "We stelden het thema voor en binnen de vijf seconden waren er drie leerlingen die zeiden dat er iets aan de grote baan moet gebeuren", gaat leerkracht Wouter verder. 

Ook het overlijden van een van hun medeleerlingen was een reden om voor de Noord-Zuidverbinding te kiezen. "Een leerling van onze school is daar verongelukt", vertelt een van de leerlingen. "Dat raakt ons wel en daarom willen we ook een oplossing vinden."

Als de leerlingen de Benelux-finale in Breda winnen, mogen ze met hun project naar Amerika.

Meest gelezen