Videospeler inladen...

Patiënt speelt viool terwijl chirurgen hersentumor wegnemen

In het King's College-ziekenhuis in Londen heeft de 53-jarige Dagmar Turner een opmerkelijke ingreep ondergaan. In 2013 was de violiste tijdens een concert onwel geworden en werd bij haar een goedaardige hersentumor vastgesteld. Toen de tumor onvoldoende bleek te reageren op een bestralings­kuur, werd er besloten te operen. Maar de viool moest mee de operatiezaal in.

Turner kreeg eerst volledige verdoving, maar werd na een tijd wakker gemaakt en werd toen gevraagd om te beginnen viool te spelen. De chirurgen hielden op een monitor precies in de gaten enerzijds welke zones van haar brein actief waren, en anderzijds waar ze in alle veiligheid weefsel konden wegnemen. 

Zonder de ingreep zou de fijne motoriek van de linkerhand in gevaar zijn gekomen. De dokters slaagden erin 90 procent van de tumor weg te halen. Drie dagen na de succesvolle operatie mocht de violiste het ziekenhuis verlaten.

Het is niet de eerste keer dat een patiënt een hersenoperatie ondergaat terwijl hij muziek speelt. In 2017 speelde de Indiase muzikant Abhishek Prasad, na klachten over een stijvere linkerhand, gitaar terwijl hij een hersenboring onderging.

Bekijk hier de beelden van de operatie van de violiste:

Videospeler inladen...

Meest gelezen