Videospeler inladen...

Professor Marc De Vos: "We zijn collectief verantwoordelijk voor de politieke stilstand van België"

Professor Marc De Vos noemt de politieke stilstand van ons land een gezamenlijke verantwoordelijkheid in "De afspraak". Volgens hem zijn vooral ambitie en expertise cruciaal om de moeilijke regeringsvorming op te lossen.

Professor Marc De Vos is hard in zijn nieuwe boek "Beter is niet genoeg: onze toekomst na het einde van de globalisering", dat vanaf vandaag in de boekhandel ligt. Hij pleit voor verantwoordelijkheid, waarden en ambitie. Volgens hem is België politiek aan het ontsporen, en dat is niet alleen de schuld van de politici.

"Er heerst een ontstellend gebrek aan democratische trots en verantwoordelijkheid", vertelt professor De Vos in "De afspraak". "De politieke onverschilligheid, óók van de burgers, is plichtsverzuim. In België beslissen we nooit. Er is geen begroting, en dat komt door een gebrek aan verantwoorde­lijkheids­gevoel. Daar zijn we allemaal schuldig aan."

"We kunnen beter"

Toch is tabula rasa (een onbeschreven blad) niet de juiste tactiek volgens De Vos: "Ik geloof in parlementaire democratie en de rol van de traditionele partijen. Alleen moet het beter."

Wat moet er dan concreet gebeuren om de moeilijke regeringsvorming op te lossen? "Er komt een begroting van twee jaar. We stellen een rist aan expertisecommissies aan over de sociale zekerheid, de belastingshervorming, het klimaat. We geven die experten zes maanden om scenario's uit te denken, die het voorwerp worden van het nationale debat. En dán pas komen er verkiezingen, met onderwerpen die er écht toe doen."

Bekijk het volledige gesprek uit "De afspraak" hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen