Pixabay

Rattenplaag op atletiekpiste in Maasmechelen: "Ze zitten onder onze matten"

De atletiekvereniging van Mariaheide in Maasmechelen kampt met een rattenplaag. Ze nestelen zich onder de valmatten en in de zandbakken voor het verspringen. "Ze komen goeiendag zeggen als we aan het trainen zijn."

Ratten teisteren al een lange tijd verschillende plaatsen in Limburg. De atletiekvereniging van Mariaheide had er in de zomer al last van. Toen werd het gemeld bij de gemeente en die maakte er komaf mee. Even waren de ratten weg, maar nu zijn ze al een tijdje weer in grote getale aanwezig. 

Veel schade

De ratten hebben al verschillende nesten op bizarre plekken van het terrein. "Ze zitten onder de matten in het midden van de piste,” zegt Ronald Sevenich, voorzitter van de atletiekvereniging. “Het is uitzonderlijk dat ze zich zo open nestelen, want ze zijn bang van mensen.” Ook de zandbakken voor het verspringen moeten er aan geloven. De club had die speciaal afgedekt tegen het onkruid en nu zijn de ratten eronder gekropen. 

De vereniging zal hun werk hebben met de schade die de ratten aanbrengen. “We zullen de verspringbak moeten afgraven en opnieuw vullen met zand. En als de matten zijn aangetast zullen we nieuwe moeten kopen.”  

Veel sporters zijn bang van de ratten
Ronald Sevenich

De sporters worden ook belemmerd tijdens het sporten door de ratten. “Ze komen goeiendag zeggen als ze aan het trainen zijn,” zegt Sevenich. “Veel sporters zijn bang van de ratten. Het enige wat wij kunnen doen is hen leren dat het ook maar een dier is, maar ze kunnen wel gevaarlijk zijn natuurlijk.” 

De ratten komen vermoedelijk af op de voedselresten die rond de draad van de piste liggen. “Die worden daar gestrooid voor de vogels en eekhoorns, maar zijn natuurlijk ook interessant voor ratten.” Volgens Sevenich zou eerst en vooral de wijk moeten stoppen met het werpen van voedselresten rond de piste en moet de gemeente de rattenbestrijding bekostigen.

De gemeente heeft drie firma's aangesproken die de rattenplaag moeten aanpakken

Meest gelezen