Radio 2

Sea Life Blankenberge organiseert zeehondencursus voor brandweermannen

Sea Life Blankenberge gaat de brandweer aan de kust een cursus geven om gemakkelijker het verschil te zien tussen gezonde en ongezonde zeehonden. Toeristen bellen vaak de hulpdiensten, omdat ze denken dat een zeehond in nood is. Door de cursus moet de brandweer sneller de situatie kunnen inschatten.

Na de twee zware stormen is de zeehondenkolonie in Nieuwpoort aangegroeid tot meer dan vijftien dieren. Soms komen ze uitrusten op het staketsel. Sommige toeristen bellen dan naar de brandweer omdat ze denken dat de dieren hulp nodig hebben. "De hulp van een brandweer- of politieman is bijzonder handig", zegt Astrid Vertonghen van Sea Life. "Want vaak zijn zij sneller bij het dier dan wij. De cursus is vooral bedoeld ter ondersteuning, zodat ze zelf sneller het onderscheid kunnen maken tussen een gezonde of zieke zeehond."

Op vraag van brandweerzones

"De brandweerzones van Blankenberge en Oostende vroegen of er een cursus kon komen en dan hebben we er samen een uitgewerkt", zegt Vertonghen. "Het is nu de bedoeling om alle brandweerlieden op te leiden voor de start van de zomer, want dan worden er ook veel zeehonden geboren."

Gekrulde banaan of plat?

Als een zeehond opgekruld op het strand ligt, zoals een banaan, dan is alles in orde met het dier. Het is pas als de zeehond volledig plat ligt, dat je best contact opneemt met Sea Life.

Beluister hieronder het gesprek in “Start Je Dag"

Radio 2

Meest gelezen