Donald Trump en Barack Obama, eind 2016

Na de discussie tussen Donald Trump en Barack Obama: wie is nu verantwoordelijk voor economische groei in VS?

Wie is verantwoordelijk voor de goede economische cijfers die de Verenigde Staten kunnen voorleggen? De vorige president Barack Obama steekt de pluimen op zijn hoed, maar daar is huidig president Donald Trump het verre van mee eens. Wie heeft gelijk?

De Amerikaanse economie doet het bijzonder goed, met een mooie groei en heel wat extra jobs. En dat heeft volgens voormalig president Barack Obama te maken met zijn beleid. "Elf jaar geleden - op het dieptepunt van de ergste recessie sinds lang - heb ik de Recovery Act ondertekend, die verantwoordelijk is voor meer dan een decennium van economische groei en de langste periode van jobcreatie in de Amerikaanse geschiedenis", schreef hij op Twitter. 

Zijn opvolger - en huidig president - Donald Trump gaf hem snel een antwoord. Hij noemde het "een waanidee". "Obama probeert zich nu de economische groei toe te eigenen die eigenlijk plaatsvond onder de regering-Trump. Hij had het zwakste herstel sinds de Grote Depressie", zo klinkt het op Twitter. "Het beste moet nog komen", maakt hij zich nog sterk. 

Behoorlijk verschillende visies, dus. "Maar eigenlijk hebben ze alletwee gelijk", zegt Filip Abraham, professor internationale economie aan de KU Leuven en Vlerick, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De omstandigheden waarin Obama begon waren helemaal anders dan die waarin Trump begon." En dus waren er ook andere maatregelen nodig, zo klinkt het. 

Van Obama...

Eerst even naar de maatregelen van Obama. Hij werd in 2009 president van de Verenigde Staten, "net na de grote financiële crisis van 2007 en 2008, dus", zegt Abraham. "De economie deed het op dat moment niet goed. Zijn opdracht was duidelijk: de economie opnieuw aan de praat krijgen. Dat heeft hij gedaan met die Recovery Act."

De Recovery Act was een ambitieus herstelplan van zo'n 800 miljard dollar, die de economie weer op de rails moest krijgen. "Er werd geld in de economie gepompt en de interesten werden verlaagd. Op die manier kregen bedrijven en consumenten weer zuurstof."

(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

"Daarnaast heeft Obama ook gekeken naar wat er precies is misgelopen bij die grote financiële crisis. Zo heeft hij bekeken of het banksysteem niet veiliger kon worden gemaakt, want dat was een van de oorzaken van de crisis. Door Obamacare - zijn gezondheidsplan - probeerde hij ook het vertrouwen van de burgers te herstellen."

"Obama had het grote voordeel dat iedereen aanvoelde dat het zo niet meer verder kon. Iedereen keek naar leiderschap dat initiatief nam."

... naar Trump

Wanneer Trump in 2017 president wordt, zijn de economische omstandigheden dan ook helemaal anders. "De economie doet het op dat moment al goed. Het is niet meer de crisissfeer van acht jaar eerder", zegt Abraham. "Hij heeft kunnen voortbouwen op het beleid van Obama, maar dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen meer waren. Trump wilde de economische groei die er al was voortzetten."

En daarvoor heeft Trump ook enkele recepten. "Hij koos ervoor om het monetaire beleid voort te zetten en om dus geld te blijven pompen in de economie. De Amerikaanse Centrale Bank vroeg zich wel af of het verstandig is om dat te blijven doen, als de economie het eigenlijk al goed doet. Maar Trump houdt voet bij stuk."

AFP or licensors

"Anderzijds kiest Trump ervoor om de economie te stimuleren door bijvoorbeeld belastingverlagingen, voor bedrijven, maar ook voor de rijkeren en op zekere hoogte ook de middenklasse", zo zegt de professor. "Hij heeft de economie niet meer uit het slop moeten trekken, maar heeft wel duidelijk zijn eigen accenten gelegd."

Dé vraag is nu of dat geen problemen zal opleveren voor de toekomst. "Het gevoel heerst toch dat Trump die economische groei nog een paar maanden zal rekken, tot aan de verkiezingen (in november, red.). Maar daarna zouden de problemen wel eens kunnen opduiken. Door de belastingverlagingen is de overheidsschuld enorm gestegen. Als je kijkt naar hoeveel de overheidsschuld is in verhouding met het bruto binnenlands product, dan is het zelfs meer dan in België. Dan merk je dat je toch aan de limieten begint te komen."

Meest gelezen