De stad Qom ten zuiden van Teheran is een van de twee belangrijkste religieuze centra van het sjiisme in Iran.

Twee mensen in Iran sterven aan het nieuwe coronavirus, eerste doden in het Midden-Oosten

In Iran zijn twee mensen overleden aan Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus uit China. Het is nog niet duidelijk wat hun band was met China. Tot nu toe zijn buiten de Volksrepubliek enkel in Japan, de Filipijnen, Taiwan en Frankrijk mensen overleden aan de ziekte.

Volgens het Iraanse persagentschap Mehr gaat het om twee bejaarde Iraniërs zijn die zijn overleden in de voor sjiieten heilige stad Qom, ten zuiden van de hoofdstad Teheran. De twee mensen hadden eerder positief getest voor Covid-19. Het is niet duidelijk waar ze het virus hebben opgelopen.

Qom is een van de twee belangrijkste religieuze centra voor het twaalver-sjiisme in Iran, maar kent ook industrie en is een hub voor olie en aardgas.

Iraanse media melden dat er nog enkele "verdachte gevallen" zijn, maar het is nog niet zeker of die mensen ook besmet zijn met het coronavirus. Het gaat wel om de eerste doden door het virus in Iran, maar ook in het hele Midden-Oosten. 

Tot nu toe zijn er 2.004 mensen overleden aan Covid-19 in China. De meesten daarvan stierven in de provincie Hubei, waar de ziekte het eerst is uitgebroken. In Hongkong vielen er twee doden. 

Buiten China vielen er telkens een dode in Japan, op de Filipijnen, in Taiwan en in Frankrijk. Het ging telkens om mensen die afkomstig waren uit China. In China zelf is ook een Amerikaan overleden aan de ziekte.

Meest gelezen