13 mensen opgepakt in groot onderzoek naar drugssmokkel via haven van Antwerpen

In twee verschillende onderzoeken onder leiding van onderzoeksrechters uit Dendermonde en Antwerpen, werden deze week in totaal 13 mensen opgepakt. Zij zouden deel uitmaken van een organisatie die grote hoeveelheden cocaïne zou hebben ingevoerd via de haven van Antwerpen. 

De afgelopen maanden ontdekte de douane van Antwerpen honderden kilo's cocaïne in verschillende transporten uit Zuid-Amerika. De drugs zouden ingevoerd zijn door een bende die linken heeft met andere criminele organisaties in Nederland. Zo zou een havenarbeider uit Zwijndrecht ervoor gezorgd hebben dat een container met drugs tot in Nederland raakte. 

Daarnaast werden ook linken blootgelegd met een woonwagenkamp in het Nederlandse Oss. Dat kamp stond eerder al bekend voor grootschalige drugs- en wapenhandel en afrekeningen in het criminele milieu. 

Huiszoekingen

Speurders vielen afgelopen week binnen op verschillende plaatsen in heel België en Nederland. Dinsdag werden er 14 huiszoekingen uitgevoerd in de streek rond Aalst en Brussel. Negen personen werden toen opgepakt. Volgens het parket van Dendermonde zijn sommigen van hen al bekend voor eerdere feiten van lidmaatschap van een criminele organisatie. Acht verdachten zijn aangehouden door de onderzoeksrechter.

Vanochtend viel de politie opnieuw op verschillende plaatsen binnen, onder meer in Antwerpen, Beveren, Hamme en Zwijndrecht. Toen konden er 5 mannen opgepakt worden. Er werden ook verschillende cryptofoons (telefoons waarvan men de gesprekken moeilijk kan afluisteren), twee auto's, een motorfiets en cash geld in beslag genomen. De onderzoeksrechter zal nog moeten beslissen of ook deze vijf worden aangehouden. 

Meest gelezen