25 jaar moord op Karel Van Noppen: "Ik zal nooit vergeten hoe we zijn lijk in de gracht vonden"

Op 20 februari 1995 werd dierenarts en veekeurder Karel Van Noppen in Wechelderzande (Lille) vermoord door de hormonenmaffia.  "Ik kende Karel persoonlijk en zal die avond nooit vergeten", zegt toenmalig burgemeester Jef Van Duppen (CD&V) op Radio 2 Antwerpen. "We kwamen ter plaatse en zagen een lege auto. Toen pas ontdekten we Karels lichaam in de gracht."

Het was laat op de avond toen veekeurder Karel Van Noppen op 20 februari 1995 dicht bij zijn huis in Wechelderzande werd klemgereden en vermoord. Van Noppen was als dierenarts op weg naar een buur waar enkele schapen op het punt stonden te lammeren. "Ik zal die avond nooit vergeten. Ik was amper 50 dagen burgemeester en plots stond de politiecommissaris op het schepencollege. Hij had me nodig want er was een moord gebeurd", zegt toenmalig burgemeester Jef Van Duppen (CD&V) in "Start je dag".

Ik kende Karel persoonlijk en zal die avond van de moord nooit vergeten

Jef Van Duppen, toenmalig burgemeester Lille (CD&V)

"Ik ben onmiddellijk naar Wechelderzande vertrokken en zag de auto van Karel Van Noppen in de bewuste straat staan. Zijn lichaam was op dat moment nog niet gevonden. Dat is pas ontdekt toen ook ik ter plaatse was", zegt Van Duppen. "Ze hebben het lijk van Karel uit de gracht gehaald. Iets wat ik nooit van mijn leven zal vergeten. Je moet weten, ik kende Karel persoonlijk. We hebben zes jaar lang samen in de gemeenteraad gezeten voor de CVP. Hij was een plezante kerel maar recht voor de raap. Hij volgde zijn eigen mening. Daardoor stemde hij vaak tegen de eigen meerderheid. Zo was hij."

"Bedreigingen? Die lachte Karel weg"

"Toen het lichaam van Karel gevonden was nam het parket alles over. Ik ben toen samen met de mensen van de rijkswacht en de dokter naar Karels vrouw Mieke gereden. We zijn zowat een half uur binnengeweest. Daar is heel weinig gezegd. Mieke liet ons weten dat we niet moesten blijven. Ze verzekerde ons dat ze sterk genoeg was om zich alleen recht te houden."

De weken voor de moord zou Van Noppen zijn vrouw regelmatig verteld hebben over de bedreigingen die hij ontving. "Iedereen wist dat Karel het opnam tegen de hormonenwereld. Hij had er meer vijanden dan vrienden. Maar tegenover mij lachte hij die bedreigingen altijd weg. Hij deed alsof hem niets zou overkomen", zegt Van Duppen.  

Ereburger Lille

"In heel Lille heerste verslagenheid over Karels dood. Wat zeg ik, in heel Vlaanderen", weet Van Duppen. Enkele dagen na de moord riepen politici en kunstenaars op om een dag lang geen vlees te eten. "Heel het land was verontwaardigd over de manier waarop Karel door de hormonenmaffia is vermoord."

"Onmiddellijk na de tragische gebeurtenis hebben we de straat waar Karel woonde, omgedoopt tot de Dokter Karel Van Noppenstraat", zegt Van Duppen op Radio 2 Antwerpen. "Er is nog steeds een stichting die de nagedachtenis aan het leven en werk van Karel in ere houdt. Bovendien is Karel Van Noppen op de laatste gemeenteraad verheven tot ereburger van onze gemeente Lille."

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal van 25 jaar geleden over de moord op Karel Van Noppen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen