30 bedrijfsleiders schrijven open brief aan de politiek: "Wij willen géén nieuwe verkiezingen"

"Politieke stilstand gedurende 270 dagen is bedrijfseconomisch totaal onverantwoord", zo zeggen 30 CEO's en ondernemers in een open brief aan de Belgische politici. Ze vragen nu eindelijk compromissen en oplossingen voor de economische uitdagingen die ons land wachten. En, zo vinden zij: "Nieuwe verkiezingen en nog langer talmen zijn geen optie."

"Door het uitblijven van een nieuwe federale regering werken onze bedrijven in een beangstigende onzekerheid", zo opent de brief aan 's lands politieke klasse. "Politieke stilstand gedurende 270 dagen is bedrijfseconomisch totaal onverantwoord (...) Als ons talmende België een bedrijf was geweest, was de hele onderneming al lang op de fles gegaan."

Initiatiefnemers zijn Ingrid Ceusters van vastgoedbedrijf Ceusters, Saskia Van Uffelen van ICT-bedrijf Gfi en Jo De Wolf van vastgoedfirma Montea. Maar de brief is mee ondertekend door 27 andere bedrijfsleiders, CEO's, managers en ondernemers, onder wie Wouter Torfs (Torfs), Johan Krijgsman (Era Belgium) en Kris Kloots (ISS Facility Services).

Volgens de toplui strooit de al bij al gezonde economie van ons land heel wat mensen zand in de ogen. Zij zien de politieke spelletjes en recente "ezelsstampen" met lede ogen aan, legt De Wolf uit. 

"Wij staan voor zeer grote uitdagingen op vlak van klimaat, begroting en mobiliteit. Dan moet je op zoek gaan naar wat je verbindt in plaats van constant te blijven hameren op de verschillen."

Daadkracht

Nieuwe verkiezingen dan maar? Dat zien de briefschrijvers niet zitten. "Als de hele electorale campagne opnieuw moet worden opgestart, verliezen we nog maar eens kostbare tijd. Dat uitstel kunnen we missen als kiespijn."

"De oplossingen zullen niet links of rechts, maar in het midden liggen", denkt De Wolf. "Op dat moment zal iedereen een stap durven zetten die niet helemaal in lijn ligt met wat hij beloofd heeft aan de kiezers. Ik denk dat moed gewaardeerd zal worden door die kiezers. Veel meer dan nu nog eens de boel op scherp te zetten en zo verkiezingen uit te lokken."

Rond de tafel gaan met een open geest, bereid om alles op de schop te gooien en van een wit blad opnieuw op te bouwen, zou al een begin zijn

30 bedrijfsleiders in een open brief

De bedrijfsleiders vragen politici ook om te stoppen met het kortetermijndenken. "Rond de tafel gaan met een open geest, bereid om alles op de schop te gooien en van een wit blad opnieuw op te bouwen, zou al een begin zijn. Als ondernemers daarbij kunnen helpen: wij zijn bereid."

Meer vrouwen

Bovenop die roep naar daadkracht komt ook de roep naar "een vrouwelijke touch". "Absoluut", bevestigt De Wolf. "Het gaat niet zozeer over vrouwen an sich, wel over vrouwelijke eigenschappen: het zoeken naar wat er gemeenschappelijk is, het zoeken naar oplossingen, in plaats van het testosteron te laten heersen en te zoeken naar winnaars en verliezers.

De Wolf ziet in zijn eigen bedrijf dat dat werkt. "In mijn eigen raad van bestuur zitten proportioneel veel vrouwen en dat zorgt voor een bepaalde dynamiek die maakt dat er toch vaker en sneller een oplossing wordt gezocht."

Met de aanstelling van Sabine Laruelle als een van de nieuwe koninklijke opdrachtgevers "is er alvast een eerste stapje gezet", klinkt het nog. 

Beluister hier een gesprek met  bedrijfsleider Saskia Van Uffelen in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen