Radio 2

Archeologen vinden in Wichelen grootste grafcirkel ooit in Vlaanderen: "Hij is even oud als de piramides"

Archeologen hebben twee grafcirkels gevonden onder de voetbalterreinen van KVV Schelde in Schellebelle bij Wichelen. De oude grafmonumenten stammen uit de bronstijd en zijn meer dan 3.000 jaar oud. Een van de gevonden grafcirkels is de grootste ooit gevonden in Vlaanderen.

Duizenden jaren geleden woonden in Schellebelle, bij Wichelen, al mensen. Dat bewijzen gevonden grafmonumenten uit de bronstijd. Ze bevatten verbrande restanten van botten. 

Geen skeletten, wel urnen

Archeologenbedrijf Ruben Willaert voert de opgravingen uit en is erg enthousiast over de vondsten. "Ze zien er misschien niet zo spectaculair uit, je ziet eigenlijk enkel verkleuringen op de bodem maar ze wijzen wel op eeuwenoude beschaving. Ze leren ons ook veel over de begraafrituelen toen", zegt Clara Thys van het archeologenteam. “In die tijd werden doden gecremeerd. We vinden wel urnen, assen en verbrande botten terug.”

De grafcirkels zijn even oud als Stonehenge en de piramides van Gizeh

Clara Thys, directeur van het archeologenbedrijf Ruben Willaert

Grootste grafcirkel ooit

In Vlaanderen zijn er al vaker grafcirkels gevonden, maar toch zijn die in Schellebelle opmerkelijk, zegt Thys: “Een van de gevonden cirkels heeft een diameter van 55 meter, dat is de grootste ooit in Vlaanderen.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Voetballen op heilige grond

Ondanks de ongebruikelijke vondst kunnen de spelertjes van KVV Schelde binnenkort toch weer voetballen op de site. “Wij meten alles op en houden dat netjes bij. Iedereen zal kunnen nalezen wat er hier ooit heeft gestaan of gelegen”, zegt Thys. Voor alles opnieuw onder de voetbalvelden verdwijnt, mogen alle scholen van Wichelen wel nog langskomen voor een rondleiding door de archeologen. 

kasto80

Meest gelezen