Videospeler inladen...

Bart Peeters na commotie over aanwezigheid Jambon op MIA's en Ultimas: "Boegeroep draagt niets bij tot debat"

"Een awkward moment." Zo omschrijft muzikant Bart Peeters het moment op de MIA's waarbij Vlaams minister-president Jan Jambon werd uitgejouwd. "Boegeroep draagt niets bij tot een debat." Maar hij heeft ook advies voor Jambon. "Als er zoiets gebeurt en je staat daar van "Wat gebeurt er?", dat klopt niet." Peeters heeft wel alle lof voor beeldend kunstenaar Luc Tuymans, die met een "showbizztruc" protest heeft gevoerd op de Ultimas.

De cultuursector pikt de besparingen van de Vlaamse regering niet. Vlaams minister-president én minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) is dan ook kop van Jut. Begin deze maand werd Jambon uitgejouwd bij de MIA's, de Vlaamse muziekprijzen, maandagavond was dat het geval bij de uitreiking van de Ultimas, de cultuurprijzen van de Vlaamse gemeenschap.

Muzikant Bart Peeters was aanwezig op de MIA's en getuigde in "De afspraak" over het "awkward moment" waarbij boegeroep weerklonk door de zaal. "Het enige dat ik dacht is: er is natuurlijk recht van vrijemeningsuiting. Maar ik ga u een geheim vertellen: boegeroep brengt niks bij tot het debat." 

"Ik denk misschien te showbizztechnisch, maar dat was echt een awkward moment. Waar is de tijd van voormalig Frans president François Mitterrand die na onthullingen van een buitenechtenlijke dochter reageerde met "Et alors?" (En dan? red.). En de tijd van Nederlands oud-premier Jan Peter Balkenende, die nadat hij door iemand "klootzak" werd genoemd, antwoordde: "Ik ben blij dat u zichzelf even voorstelt".

Ik denk misschien te showbizztechnisch, maar dat was echt een awkward moment

Bart Peeters

Ik dacht op de MIA's: "Jan Jambon, 't is de moment. Ga!". Het is heel goed dat Jambon kwam naar de MIA's, maar je moet dan wel iets in je zak hebben. Als er zoiets gebeurt en je staat daar "Wat gebeurt er?", dat klopt niet." Kortom: Jambon had iets moeten voorbereiden. "In deze tijd los je dat op met humor, dat heb ik heel hard gemist."

In deze tijd los je dat op met humor, dat heb ik heel hard gemist

Bart Peeters

Luc Tuymans heeft dat in de ogen van Peeters beter aangepakt. Hij kreeg op de Ultimas de belangrijkste prijs (voor Algemene Culturele Verdienste), maar stuurde zijn kat. "Tuymans heeft niet meegedaan aan boegeroep, hij heeft wel een mooie showbizztruc gedaan: hij was er niet om zijn prijs op te halen en stuurde in de plaats twee kleine meisjes en hij heeft zijn prijs weggeschonken aan een goed doel. Dat is een veel mooier statement dan tomaten. En dan denk ik: nu zijn we thuis."

Luc Tuymans heeft niet meegedaan aan het boegeroep, hij heeft wel een mooie showbizztruc gedaan: hij was er niet om zijn prijs op te halen

Bart Peeters

Herbekijk hier het gesprek met Bart Peeters in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen