Boer uit Voeren plant massaal bomen aan om zijn weilanden en koeien te beschermen tegen de hitte

Luc Hollands, een bioboer uit Voeren plant massaal hoogstambomen aan, voor meer schaduw voor zijn koeien en zijn weides in de zomer.  Het gaat in totaal om 130 bomen, vooral hoogstamfruitbomen. Het fruit zal hij verkopen in zijn hoevewinkel. 

Door de hitte en droogte van de afgelopen zomers kwam Luc Hollands in de problemen. Want als bioboer moeten zijn koeien minstens 240 dagen per jaar buiten kunnen staan. Met het oog op de klimaatverandering plant hij nu bomen, voor meer schaduw. "Als het extreem heet is, moeten mijn dieren beschut kunnen staan. Maar ook voor mijn gras in de weide is die schaduw een goede zaak. Want als het erg droog is, verdort het overal, behalve op die plekken waar er schaduw valt."

De bomen zorgen voor meer natuur, de melkproductie verhoogt en het is nog mooi ook

De bioboer plant vooral hoogstamfruitbomen aan en 800 meter aan hagen, met vooral bessenstruiken. Het fruit wil hij dan later verkopen in zijn boerderijwinkel.

Meest gelezen