Videospeler inladen...

Carnavalisten uit Aalst reageren op kritiek uit Israël: "Kom kijken als je ongerust bent, wij zijn geen haters"

De carnavalisten van Aalst reageren met verbazing op de oproep van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken om carnaval te verbieden. Ze benadrukken dat Aalst carnaval niet racistisch of antisemitisch is. Censuur is volgens hen dus ook niet nodig, gezond verstand is dat wel.

"Carnaval heeft niets te maken met de Holocaust", vertelt Herman Schelfaut, de voorzitter van carnavalsgroep "De Lodderoeigen". "Er wordt niet mee gelachen, schuif dat niet in onze schoenen."

De Aalsterse carnavalisten reageren daarmee op de tweet van Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, waarin hij oproept om carnaval te verbieden door de "giftige antisemitische vertoning" van een carnavalsgroep tijdens de vorige editie. "Disproportioneel", noemt Christophe D'Haese (N-VA), de burgemeester van Aalst, die reactie.

"We kunnen niet aan censuur toegeven, het is een grijze zone", vindt Dirk Verleysen, voorzitter van feestcomité Aalst. "En kijk naar de 71 vaste groepen en 188 losse groepen, focus niet op de enkelingen die over de grens willen gaan. We zullen erop toezien dat ze die grens niet overschrijden."

De Aalsterse schepen van Cultuur Jean Jacques De Gucht (Open VLD) nodigt de Israëlische minister uit om zelf te komen kijken nu zondag. Die boodschap weerklinkt ook bij de carnavalsgroepen: "Kom kijken als je ongerust bent, wij zijn geen haters. Het is hier gewoon pret, lol en plezier."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen