Videospeler inladen...

De nieuwe Miss Germany is een 35-jarige moeder. Zou Miss België dat ook kunnen zijn?

Leonie von Hase, een moeder van 35 jaar, werd enkele dagen geleden verkozen tot Miss Germany. Bij Miss België zou dat niet kunnen gebeuren, volgens organisator Darline Devos: "In de hoofden van veel mensen is de verkiezing nog altijd voor jonge meisjes aan het begin van hun carrière."

Leonie von Hase is Miss Germany, en ze schrijft daarmee geschiedenis in de wereld van de missverkiezingen. Ze is een moeder van 35, en ze versloeg moeiteloos de andere 15 kandidaten, eentje voor elke Duitse deelstaat. Ter vergelijking: haar eredames zijn allebei 22, dus 13 jaar jonger.

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Miss Germany had beslist om de leeftijdsgrens van de deelnemers met 10 jaar te verhogen, waardoor vrouwen tussen 18 en 39 jaar zich verkiesbaar konden stellen. Het badpakkendefilé werd afgeschaft, en voor de allereerste keer mochten ook moeders en gehuwde vrouwen deelnemen.

"Voor België verandert dat niets"

Dat kan in ons land niet. Alleen vrouwen die jonger zijn dan 26 jaar, niet getrouwd zijn en geen kinderen hebben, kunnen Miss België worden. Volgens Darline Devos, de organisator van de missverkiezing, zal dat ook zo blijven: "Wij volgen de regels van de internationale missverkiezingen, Miss Universe en Miss World, en die zullen niet snel veranderen."

Zelfs als het kon, zou ik de leeftijdsgrens niet verhogen

Darline Devos, organisator van Miss België

"Zelfs als we niet zouden deelnemen aan die verkiezingen, dan zou ik de leeftijdsgrens niet optrekken", vervolgt Devos. "Missverkiezingen zijn voor jonge meisjes aan het begin van hun carrière."

Volgens Devos zou de concurrentiestrijd oneerlijk worden door een verhoging van de leeftijdsgrens: "Het verschil is nu al groot tussen meisjes van 18 en 25. Als vrouwen tot 40 jaar zouden mogen deelnemen, dan is het niet verwonderlijk dat een vrouw van 35 wint. Ze heeft al veel meer levenservaring dan een 18-jarige, en is inhoudelijk ook sterker."

Ook het badpakkendefilé zal niet verdwijnen, als het van Devos afhangt: "Dat hoort écht bij een missverkiezing, ook al is het bij Miss World afgeschaft."

Dat de verkiezing van Miss België de laatste jaren wat van haar pluimen heeft verloren, spreekt Devos tegen. Op 11 januari werd Celine Van Ouytsel verkozen tot Miss België. "Een maand later hebben al een 500-tal meisjes zich ingeschreven voor Miss België 2021. De verkiezing krijgt misschien de laatste jaren minder media-aandacht, maar veel jonge meisjes dromen nog steeds van dat kroontje. Elk jaar krijgen we rond de 1.500 inschrijvingen."

Bekijk hier hoe Leonie von Hase gekroond werd tot nieuwe Miss Germany:

Videospeler inladen...

Meest gelezen