Drijfvuilvangers moeten de Demer in Hasselt proper houden

Op de Demer in Hasselt komen twee drijfvuilvangers, eentje ter hoogte van de stuw in Herkenrode en een tweede aan de klimtoren langs de Gouverneur Verwilghensingel.  De stad en de Vlaamse Milieumaatschappij willen op die manier iets doen aan het vele zwerfvuil in de Demer.

In de zomer van 2019 heeft de stad al eens geëxperimenteerd met zo'n drijfvuilvanger op de Demer, ter hoogte van het Prinsenhof in Kuringen. Op een maand tijd hoopte zich daar een pap van 20 centimer afval op, in totaal 46 kilo. De stad en de Vlaamse Milieumaatschappij hebben nu beslist om het probleem van zwerfvuil in de rivier samen aan te pakken. 

Sensibiliseren

De stad zal het vuil dat zich in de drijfvuilvangers ophoopt regelmatig opruimen en inventariseren. "Zo weten we welk soort afval er in de Demer terecht komt", zegt schepen van afvalbeleid Laurence Libert (Open VLD). "En aan de hand van de cijfers willen we onze inwoners bewust maken van het probleem." De stad wil sluikstorters ook beboeten. "Als we sluikstorters kunnen betrappen, of kunnen achterhalen van wie het afval is, zullen we ook GAS-boetes uitschrijven."  

Meest gelezen