Ex-prins trekt tijdens Aalst Carnaval met vrouw naar zee: “Het is te druk, maar we volgen alles op televisie”

Een echte Aalstenaar draagt Aalst Carnaval in zijn hart, en dat is bij Johny en Lieve Cooman niet anders. Toch kiezen ze ervoor om tijdens het feest naar zee te trekken. “Het is te druk, we zijn te oud geworden om drie nachten op rij wakker te blijven tot 6 uur in de ochtend”, klinkt het. 

Johny Cooman werd in 1976 verkozen tot prins carnaval en toch verlaat hij dit jaar voor het vierde jaar op rij zijn geliefde stad om de rust op te zoeken tijdens Aalst Carnaval. “Ik heb het altijd graag gevierd. Aalst Carnaval zit in mijn hart, maar ik ben te oud geworden”, vertelt hij.

Tijdens de stoet bibberen de glazen in de kast

“We wonen in het midden van het centrum”, gaat Johny verder. “De stoet trekt voorbij ons raam en dan is het lawaai niet te harden.” Hij gaat samen met zijn vrouw voor enkele dagen naar Oostende. “Dat is echt nodig”, zegt zijn vrouw Lieve. “Tijdens het feest bibberen de glazen in de kast en kan je geen venster openzetten omdat er zoveel lawaai is. Je kan zelfs niet meer normaal met elkaar praten.”

Jonge jaren

Het echtpaar mag dan al carnaval ontvluchten, toch zijn ze niet verzuurd: “Vier jaar geleden stond ik zelf nog tot een kot in de nacht te feesten, maar door verschillende operaties aan mijn rug kan ik niet lang meer rechtstaan. Het probleem is dat je in geen enkel café meer een stoel vindt om op te zitten. Het is zo druk."

We doen er goed aan om naar zee te trekken, maar het doet wel een beetje pijn

Carnaval in Blankenberge

“Het eerste jaar zijn we naar Blankenberge getrokken, maar daar was het toen ook carnaval”, lacht Johny. “En toevallig of niet, maar daar hadden we ook een verblijf op het circuit. Het resultaat was dat we naar carnaval in Blankenberge moesten kijken. Dan deed ons hart wel zeer. Het leek alsof we de schoonste stoet van de wereld ontliepen om in Blankenberge naar “afval” te komen zien. We gaan sindsdien naar Oostende. Daar is het rustiger en kalmer.”

"We doen er goed aan om naar zee te trekken, maar het doet wel een beetje pijn", geeft Lieve toe.

Kijken op televisie

Maar eens carnavalist in hart en nieren, altijd carnavalist: “We zullen de stoet wel volgen hoor”, verzekert Lieve. “Dat laten we niet zomaar passeren. We kunnen alles bekijken op TV Oost of via de computer. Ook al zitten we aan zee, we willen er niets van missen.”

Carnaval staat gelijk aan plezier maken, dat hebben we zelf ook jarenlang gedaan

“Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En mijn tijd om carnaval te laten gaan, is gekomen”, zucht Johny. “Maar ik gun de jongeren het feest. Carnaval staat gelijk aan plezier maken. Dat hebben we zelf ook jarenlang gedaan.”

Meest gelezen