Videospeler inladen...

"We zaten al op de trein, we wisten van niets": koppel dat vastzat op cruise uit angst voor corona nu thuis in isolatie

Een koppel uit Herenthout dat lange tijd vastzat op het cruiseschip MS Westerdam - dat bijna nergens mocht aanmeren uit schrik voor het coronavirus - is opnieuw thuis, maar mag voorlopig niet naar buiten. Ze zijn in isolatie geplaatst. "Maar we wisten van niets toen we weer in België kwamen. We voelen ons alleszins perfect."

Het cruiseschip MS Westerdam, van de Holland America Line, dobberde na zijn reis twee weken langer rond in het Verre Oosten. Het mocht in verschillende landen niet aanmeren uit vrees voor het nieuwe coronavirus, dat Covid-19 veroorzaakt. En dat terwijl geen van de 1.500 passagiers aanvankelijk ziek leek. Pas achteraf bleek dat een 83-jarige vrouw uit Amerika positief testte. 

Eind vorige week mocht het schip dan toch aanmeren in Cambodja. De passagiers - waaronder 10 Belgen - mochten van boord en werden medisch getest door de plaatselijke autoriteiten. 

De eerste groep mensen testte allemaal negatief. Onder hen ook een koppel uit Herenthout, dat opnieuw - met een gewone vlucht - naar ons land vertrok. Eens aangekomen op Zaventem namen ze de trein naar huis. "We moesten overstappen in Mechelen en daar kregen we telefoon van onze dochter", zegt Francis Schellekens aan de regionale zender RTV. "Zij had telefoon gekregen van het ministerie om te zeggen dat we niet onder de mensen mochten komen. Maar wij wisten van niets. Waarom zouden wij dan luisteren naar de paniekreactie van onze dochter?"

Eens thuis werd aan het koppel verteld dat ze zo'n twee weken thuis in isolatie moeten blijven. "Waarom? Dat weten we niet. We hebben hier toch onze vragen bij. We hebben vier documenten van het ministerie van Cambodja waarin staat dat we volledig negatief zijn. Is België dan zoveel slimmer dan de rest van de wereld?", klinkt het geërgerd. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" met beelden van RTV en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Op een gewone lijnvlucht en op een gewone trein, maar dan thuis in isolatie worden geplaatst. Is dat niet wat vreemd? "Op het moment dat de eerste mensen van boord gingen - waaronder dit koppel - was het nog niet duidelijk dat er een Amerikaanse vrouw positief was", zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. "Zij zaten dus al op het vliegtuig naar huis op dat moment. Buitenlandse Zaken heeft ze proberen op te sporen, maar dat heeft een tijdje geduurd."

Hoewel volgens Van Ranst de kans klein is dat ze besmet zouden zijn, is het wel logisch dat ze nu even in isolatie worden geplaatst. "Het coronavirus heeft een incubatietijd van veertien dagen. Het kan dus dat je op de eerste dag negatief test, maar op de dertiende dag positief. Het koppel wordt nu opgevolgd door de Vlaamse gezondheidsinspecteurs."

"Maar met ons gaat eigenlijk alles prima", zegt het koppel nog. "We voelen ons zo gezond als een visje. Het lijkt net alsof we van een andere reis zijn thuisgekomen."

Ook "Vandaag"-reporter Sander Gillis ging langs bij het koppel. Bekijk de reportage hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen