Kristof Vrancken - Beelduitbraak

Industriële teloorgang van Ford Genk bekeken door de lens van fotograaf Kristof Vrancken

Fotograaf Kristof Vrancken maakte bijzondere foto’s van industriële landschappen in Genk. Voor de ontwikkeling van die foto’s gebruikte hij emulsies van planten die groeiden op de plaats waar hij de foto’s nam.  

De fotoreeks toont beelden van het veranderende industriële landschap in Genk. Een van de blikvangers is een foto van afbraakwerken op de voormalige Ford-site.  De beelden zijn wat vager en in bijzondere kleurtinten.  Dat komt omdat Kristof Vrancken een speciaal ontwikkelingsprocédé gebruikte.

Vervuilde grond

Voor de ontwikkeling van zijn foto’s gebruikte Kristof Vrancken emulsies die gewonnen werden uit de planten die groeiden op de site die hij onderzocht. De vervuiling die door de planten werd opgenomen heeft op een indirecte manier invloed op de ontwikkeling.  Op die manier wordt de vervuiling op meer dan één manier getoond aan de kijker.

Sony World Photography Awards

Vrancken maakte de foto’s voor zijn doctoraatsproject aan de LUCA school of arts.  In Transit, een van de werken die daaruit resulteerden, werd geselecteerd voor een van ’s wereld grootste fotowedstrijden, de Sony World Photography Awards. De fotoreeks werd geselecteerd uit meer dan 340.000 inzendingen en zal vanaf 17 april te zien zijn in een expo in London.

Kristof Vrancken

Meest gelezen