Belga Image

Inwoners Geraardsbergen willen zelf wijn maken voor traditie met levende visjes tijdens Krakelingenfeest

Een aantal inwoners van Geraardsbergen heeft het plan om in de toekomst zelf wijn te produceren voor het jaarlijkse Krakelingenfeest dat plaatsvindt komend weekend. Ze vragen aan de stad om een stuk grond ter beschikking te stellen voor de aanplant van de wijnstokken. Het feest vindt plaats komend weekend en de traditie wil dat er dan wijn gedronken wordt met levende visjes in. Die wijn willen ze nu zelf maken.

Tijdens het Krakelingenfeest worden op de top van de Oudenberg tijdens de "Krakelingenworp" krakelingen (nvdr harde ringvormige broodjes) gegooid die de inwoners moeten proberen op te vangen. Maar net vóór die worp drinken de deken, de burgemeester, de schepenen en de raadsleden uit een 400 jaar oude zilveren coupe een slok wijn met een levend visje in. Het is deze wijn die een aantal inwoners zelf wil maken. Daarvoor hebben ze een stuk grond gevraagd aan de stad.

Eigen wijn

Als de wijn kan gemaakt worden in Geraardsbergen zou dat mooi aansluiten bij de traditie: "Werken met lokale wijn zou toch wel mooier zijn. Niet zo lang geleden werd er nog wel in de streek wijn gemaakt, maar ik weet niet of die nog bestaat", vertelt Sven Van der Meulen. "Bij mijn weten zou de wijn die wij zouden maken de eerste echte lokale wijn kunnen zijn op dit moment." Vroeger moet er wel wijn gemaakt zijn in Geraardsbergen, vermoedt hij: "In de middeleeuwen en zowat overal in België en in de Nederlanden werd wijn gemaakt die voor de kerk werd gebruikt."

Werken met lokale wijn voor de traditie van het drinken van wijn met levende visjes in zou toch wel mooier zijn
Sven Van der Meulen

Wijngaardstraat

De wijntraditie zie je ook wel een beetje in de straten van Geraardsbergen. "Sommige straatnamen zoals de Wijngaardstraat zouden er naar kunnen verwijzen, ook al is dat al heel lang geleden. Voor de rest herinner ik mij niet, sinds ik klein was, dat er ergens in Geraardsbergen wijn gemaakt is. Tenzij er amateurs zich mee bezig hielden", legt Van der Meulen uit.

 Als de potentiële wijnmakers toestemming krijgen van de stad, kan het wel tot 3 jaar duren eer er echt eigen gemaakte wijn kan gedronken worden tijdens het Krakelingenfeest.

(lees verder onder de foto)

Commotie rond het drinken van wijn met levende visjes

Bijna 20 jaar geleden ontstond er commotie rond de traditie van het drinken van wijn met levende visjes erin. Dierenrechtenorganisatie GAIA protesteerde toen tegen deze traditie, maar het Brusselse Hof van Cassatie verwierp de aanklacht. Geraardsbergen reageerde opgelucht maar veranderde toch het drinkritueel. Vroeger konden alle inwoners wijn drinken met een levend visje in, dat werd beperkt tot de gemeentelijke mandatarissen en de deken.

Waarom levende visjes drinken?

Het drinken van visjes heeft een christelijke voorgeschiedenis. En in de twee feesten, de Krakelingenworp en de Tonnekensbrand, vind je een aantal belangrijke Keltische symbolen terug: vuur, levende visjes, wijn en brood. Met die symbolen worden de natuur en het leven geëerd. De visjes zelf symboliseren de doop in het water en de "wonderbare visvangst" van Jezus.

Bij het begin van het feest, tijdens de stoet, worden de visjes en het brood (de krakelingen) gedragen door druïdes, mandendragers, de deken en het stadsbestuur. De druïdes voeren dan het eeuwenoude ritueel uit van het eren van de 4 windstreken. Dat doen ze dan met de wijn en de levende visjes. De prominenten, dat zijn dan in deze de deken, de burgemeester, de schepenen en de raadsleden, drinken dan een slok wijn met een levend visje in.

"Krakelingen" en "Tonnekensbrand" Geraardsbergen is een dubbel feest en staat op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het feest begint zondag 23 februari 2020 met een historische stoet, nadien vindt de Krakelingenworp plaats en 's avonds is er de Tonnekensbrand en de Walmkenbrand.

Meest gelezen