Videospeler inladen...

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept op Aalst carnaval te verbieden door joodse karikaturen

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst komende zondag te veroordelen en te verbieden. Dat heeft hij gezegd op Twitter. Aanleiding zijn de joodse karikaturen, die vorig jaar te zien waren en ook dit jaar zullen terugkeren. 

"België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo'n giftige antisemitische vertoning toe te laten", zo schrijft de minister.

Emmanuel Nahshon, de Israëlische ambassadeur in België, noemt die reactie een duidelijk standpunt dat de Israëlische opinie goed reflecteert: "We begrijpen de speciale omstandigheden van carnaval en we hebben veel uitleg gekregen, maar dat verandert niets aan het feit dat de joodse karikaturen haatvol zijn. Dit is ongezien in de Europese straten, en dat al vele decennia lang".

We hopen dat het gezond verstand zal overwinnen

Emmanuel Nahshon, Israëlische ambassadeur in België

"Als zoiets zou gebeuren in een moslimdictatuur, dan is dat één ding. Maar dat het plaatsvindt in een modelland als België, dat is voor Israël een bron van diepe teleurstelling en angst", aldus Nahshon. "België is aan de ene kant een voorbeeldige westerse democratie, maar laat aan de andere kant als enige land in Europa zo'n antisemitisme op de straten plaatsvinden."

Bekijk hier het interview met de Israëlische ambassadeur (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Al tijdje onder vuur

Het carnaval in Aalst ligt onder vuur bij de joodse gemeenschap omdat er vorig jaar praalwagens meereden met joodse karikaturen. Het ging om een praalwagen van de carnavalsgroep Vismooijlen. De poppen, die joden moesten voorstellen, hadden grote haakneuzen, pijpenkrullen en bezaten een geldkist. De groep wilde hiermee duidelijk maken dat ze krap bij kas zaten en een sabbatjaar namen, en volgend jaar een mooiere praalwagen zouden maken.

Daar kwam enorm veel reactie op en het leidde uiteindelijk zelfs tot de schrapping van Aalst Carnaval van de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Aalst had daar zelf om gevraagd, om de vrijheid van meningsuiting te behouden. 

"Als het zover moet komen, dan moeten mensen zich misschien vragen beginnen te stellen, in de plaats van te beweren dat ze gewoon plezier maken", vindt ambassadeur Nahshon. 

Aalst zal zondag in het centrum van de wereld staan, en niet op een positieve manier. 

Emmanuel Nahshon, Israëlische ambassadeur in België

Maar de commotie is nog niet gaan liggen. De Aalsterse carnavalsverenigingen lieten al verstaan dat de karikaturen komende editie opnieuw getoond zullen worden. Als kritiek op de poging tot censuur, zo klinkt het daar.

"Nog drie dagen tot carnaval", besluit de ambassadeur. "Aalst zal zondag in het centrum van de wereld staan, en niet op een positieve manier. We hopen dat het gezond verstand zal overwinnen."

Schrik voor schepje bovenop

"In Israël hebben ze vooral schrik dat de carnavalisten - na de heisa vorig jaar - er nu nog een schepje bovenop gaan doen", zegt correspondent Ties Brock in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De oproep wordt hier overgenomen in de Engelstalige media, maar de lokale media hebben het nog niet opgepikt. Voor veel Israëliërs is België ver weg."

Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) noemde de karikaturen begin februari nog "kwetsend, totaal ongepast, smakeloos, en meer dan lomp". "Wat ik daar zie: mijn maag keert daarvan om op dat moment." Hij riep het lokaal bestuur – versta: burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) - op om "in dialoog" te treden, zodat de traditie kan worden "hertaald" en gecontextualiseerd.

Anderzijds wees Somers op de vrijheid van meningsuiting: bij carnaval wordt er "gelachen en gespot met al het denkbare en ondenkbare, al het oorbare en niet oorbare, ook met die dingen die gevoelig liggen in de samenleving", aldus de minister. Hij verwees ook  naar een studie van gelijkenkansencentrum Unia waaruit bleek dat er "geen strafbare feiten" zijn gesteld.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen