"Terug naar af" bij de federale formatie, Ivan De Vadder: "Terugkeren naar het begin en opnieuw proberen te bouwen"

We zijn "terug bij af" in de hele regeringssaga. Dat zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in "De ochtend", nadat de koning gisterenavond Sabine Laruelle (MR) en Patrick Dewael (Open VLD) aangesteld heeft om de formatie op het juiste spoor te krijgen. "Dit is een afkoelingsperiode. Er is kwaad bloed tussen de verschillende partijen. Dat moet kalmeren en dat doe je door deze klassieke opstelling naar voren te schuiven."

Dag 270 na de verkiezingen op 26 mei en we zijn nog geen stap dichter bij een federale regering. Na de "nee" van PS-voorzitter Paul Magnette en de "ezelsstamp" van de vorige koninklijke opdrachthouder Koen Geens (CD&V) zijn we "terug bij af". Dat zegt wetstraatwatcher Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1.

Herbeluister het gesprek met Ivan De Vadder en lees daaronder verder:

Gisterenavond stuurde koning Filip Sabine Laruelle (MR), voorzitter van de Senaat, en Patrick Dewael (Open VLD), voorzitter van de Kamer, het veld in. Hun opdracht: "De nodige politieke contacten leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering". "Daarmee ga je terug naar de beginfase", duidt De Vadder. "Dit had een perfecte openingszet kunnen zijn na de verkiezingen. Dat waren toen Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A), maar dit had ook perfect gekund. Het is een klassieke opstelling dat de twee federale parlementsvoorzitters naar voren geschoven worden."

Het is een klassieke opstelling dat de twee federale parlementsvoorzitters naar voren geschoven worden

Een "afkoelingsperiode"

In 2010 (toen was het ook een moeizame regeringsvorming, die uiteindelijk 541 dagen duurde, red.) was er op een bepaald moment eenzelfde scenario met Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) en Kamervoorzitter André Flahaut (PS). "Toenmalig SP.A-voorzitter Caroline Gennez noemde hen toen onmiddellijk "het olijke duo", om aan te geven dat het een soort rustperiode was."

Danny Pieters en André Flahaut in 2010
BELGA/DECONINCK

"Dat is het nu ook, alleen is het in dit geval een afkoelingsperiode, want de gemoederen zijn toch wel verhit geraakt de afgelopen dagen en weken. Er is kwaad bloed tussen de verschillende partijen. Dat moet kalmeren en dat doe je door deze klassieke opstelling naar voren te schuiven. Maar in mijn ogen is het bijna terugkeren naar het begin en opnieuw proberen te bouwen."

In mijn ogen is het bijna terugkeren naar het begin en opnieuw proberen te bouwen

Maar, wat valt er nog te bouwen?

De grote vraag blijft dan: welke mogelijkheden zijn er eigenlijk nog? "Er zijn er nog wel wat, hoor", benadrukt De Vadder, terwijl hij al lachend zegt: "Als ik het mezelf hoor zeggen, moet ik lachen. We zijn al maanden bezig, we herhalen onszelf."

Volgens De Vadder is het "mooi meegenomen" dat de Laruelle en Dewael allebei tot de liberale familie horen. "Want die liberale familie is even incontournable als de PS. Je hebt de PS nodig voor zowat elke constructie, maar dat geldt ook voor de liberale familie van MR en Open VLD. Je hebt hen nodig om met N-VA een coalitie te maken, maar ook om met de PS en zonder N-VA een constructie te maken. Dan is het mooi meegenomen dat ze allebei van die liberale familie zijn."

Die liberale familie is even incontournable als de PS

Bovendien, zo hoort De Vadder, zou ook de Vivaldi-coalitie (met SP.A, PS, Open VLD, MR, Groen, Ecolo en eventueel aangevuld met CD&V en/of CDH) nu uitgetest kunnen worden. "Je voelt dat er vertrouwen is bij de PS in die figuur van Dewael en dit zou wel eens een verkenning kunnen zijn van de Vivaldi-mogelijkheid."

Je voelt dat er vertrouwen is bij de PS in die figuur van Dewael

Strooien de voorzittersverkiezingen bij Open VLD roet in het eten?

Dan zijn er nog de voorzittersverkiezingen bij Open VLD, een strijd die volop woedt. En dan zou het wel eens een nadeel kunnen zijn dat zowel Laruelle als Dewael tot die liberale familie horen. 

Lees verder onder de foto's: 

Sabine Laruelle van MR
Patrick Dewael van Open VLD

"De afgelopen maanden heeft de regeringsvorming altijd getreuzeld om te wachten tot het moment dat een voorzitter effectief voorzitter werd. Paul Magnette bij de PS, Joachim Coens bij de CD&V. Dat zijn altijd momenten geweest waar er enige vertraging ingebouwd is."

De afgelopen maanden heeft de regeringsvorming altijd getreuzeld om te wachten tot het moment dat een voorzitter effectief voorzitter werd

Als dat nu opnieuw gebeurt bij Open VLD, is het sowieso wachten tot de voorzittersverkiezingen op 27 maart. "Als er een tweede ronde is zelfs tot 31 maart. En dat is het begin van de paasvakantie. Je voelt zo dat er weer wat vertragingsmomenten in zitten die zouden kunnen maken dat we ook begin april nog altijd niet weten waar we aan toe zijn."

"Al zou het natuurlijk kunnen dat de twee liberalen toch een succes kunnen boeken. Op hoop van zegen", besluit De Vadder.

Al zou het natuurlijk kunnen dat de twee liberalen toch een succes kunnen boeken. Op hoop van zegen

Meest gelezen