Klimaatopwarming duwt meisjes in seksslavernij in India: "Mensenhandelaars storten zich op klimaatvluchtelingen"

Indiase mensenhandelaars vinden nieuwe bondgenoten in de stijgende zeespiegel, smeltende Himalaya-gletsjers en cyclonen. Dat blijkt uit een onderzoeksreportage van journalist Jan De Deken. Volgens een vorige week gepubliceerd rapport maakt klimaatverandering vrouwen ook elders in de wereld kwetsbaarder voor seksueel geweld.

India lijdt zwaar onder de klimaatopwarming. In 2019 kostten overstromingen aan honderden mensen het leven, en kende het land de ergste droogte sinds de metingen. Extreme weersomstandigheden jagen in verschillende delen van het land miljoenen mensen op de vlucht. 

"Mensenhandelaars storten zich als roofdieren op die klimaatvluchtelingen", zegt Ruchira Gupta van vrouwenrechten-ngo Apne Aap. In Sonagatchi, de grootste prostitutiewijk van Calcutta, probeert ze vrouwen uit de gedwongen prostitutie te redden. "De meeste meisjes zijn tussen negen en twaalf wanneer ze Sonagatchi binnenkomen. Ze komen van de Sundarbans en Bangladesh, waar cyclonen en de stijgende zeespiegel landbouwgronden vernielen. Van Nepal en Bihar, waar de rivieren overstromen omdat de Himalaya-gletsjers smelten. Overstromingen maken miljoenen vrouwen dakloos en werkloos."

Videospeler inladen...
Mensenhandelaars storten zich als roofdieren op die klimaatvluchtelingen.
Ruchira Gupta

Slavernij en seksueel geweld zijn in de patriarchale Indiase samenleving hardnekkige kwalen. De Thomson Reuters Foundation noemde India in 2018 het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen. Nergens lopen ze meer risico om tegen hun wil in een huwelijk, huisslavernij of prostitutie gedwongen te worden. Volgens Harjeet Singh, klimaatspecialst bij de ngo ActionAid, maakt klimaatverandering deze vrouwen nog kwetsbaarder. "Steeds meer Indiërs migreren noodgedwongen, maar niemand documenteert die migratie. Mensen kunnen zo heel makkelijk van de radar verdwijnen."

Ook buiten Zuid-Azië wordt de impact van klimaatverandering op de veiligheid van vrouwen steeds zichtbaarder. In een vorige week gepubliceerd rapport zegt de International Union for Conservation of Nature (IUCN) dat klimaatopwarming wereldwijd crisissituaties veroorzaakt die meisjes en vrouwen kwetsbaarder maakt voor seksueel geweld. Ze moeten verder lopen om water of hout te halen, wat hen kwetsbaar maakt voor aanvallen onderweg, of seksuele gunsten verlenen om land over te steken of aan voedsel te komen. 

Jan De Deken is onderzoeksjournalist en oprichter van The Polar Project, een multimediaal magazine dat bouwt aan een inclusief klimaatverhaal. Zijn onderzoek naar het verband tussen klimaatopwarming en slavernij in India verschijnt deze week uitgebreid op www.thepolarproject.be en in Knack. De televisiereportage Klimaatslaven komt vanavond om 20.10 uur in "De nomaden" (Vranckx) op Canvas.

Meest gelezen