Kluisbos in Vlaamse Ardennen kan na jarenlange opruimwerken weer rustig verder groeien

Het Kluisbos in de Vlaamse Ardennen kan na vele jaren terug rustig ademhalen. Zo’n 3.000 bomen werden de voorbije tien jaar gekapt om het bos terug gezond te maken. Nu de werken erop zitten, plukt het bos de vruchten van de ingrepen. "Inheemse dieren zijn eindelijk teruggekeerd naar de Vlaamse Ardennen", klinkt het bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het Kluisbos bestond vroeger voor 98% uit beukenbomen, na een grondige ingreep van het Agentschap Natuur en Bos is er terug meer biodiversiteit. “Nieuwe planten krijgen een kans om te groeien, maar er zijn ook nieuwe dieren komen wonen”, zegt Xavier Coppens van het Agentschap Natuur en Bos.

Te veel beuken

Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden heel veel beuken dicht opeen geplant in het Kluisbos. “Dat was een makkelijke manier om het bos terug aan te planten. Maar dat zorgt er vandaag voor dat er minder verschillende planten en dieren bestaan in Kluisbos”, legt Xavier Coppens uit.

“Ik ben fan van oudere bomen en ook van beukenbossen. Maar het Kluisbos bestond voor 98% uit beuken die allemaal even oud waren. Hierdoor kregen jonge bomen geen kans meer.”

Ook de insecten reageren goed

Xavier Coppens van Natuur en Bos

Om het Kluisbos terug te verjongen werden zo’n 3.000 beuken weggenomen. “Hierdoor komt er meer licht op de bodem. Zo groeien er nieuwe planten die meer zon en daglicht nodig hebben zoals de eik en de kerselaar.” Maar ook de insectenwereld en andere fauna hebben daar goed op gereageerd. “Insecten zijn vaak ondergewaardeerd maar er zijn nu veel inheemse kevers en vlinders teruggekeerd. En ook grote dieren zoals reeën leven opnieuw in het Kluisbos.”

(Lees verder onder de foto)

Xavier Coppens in het Kluisbos
Peter Malaise

Bescherming tegen hevig weer

De werken waren ook nodig om het bos te beschermen tegen de klimaatsverandering. “Een bos met verschillende soorten bomen is veel beter bestand tegen langdurige droogte, hevige regenval en felle rukwinden”, aldus Coppens. “Een jong boompje is veel veerkrachtiger. Er zal natuurlijk nog steeds schade zijn bij stormen, maar grote knoerten waaien sneller om als ze dicht opeen staan.”

Nu gaat het bos terug in rust en laat het Agentschap alles natuurlijk kiemen. “Moeder natuur regelt dat voor zichzelf. Maar de boswachter houdt natuurlijk nog steeds een oogje in het zeil.” Het Kluisbos is zo volledig klaar om het boshyacintenseizoen te starten.

Meest gelezen