hdw

Leerlingen maken kwetsende karikatuur van leerkrachten op sociale media: "De leerlingen beseffen niet wat ze aanrichten"

Verschillende leerkrachten van het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar werden het slachtoffer van pesterijen op sociale media. Leerlingen hadden er prenten en foto's gepost met opmerkingen over hun uiterlijk of manier van lesgeven. Ze worden gestraft.

"Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt op een school en het zal jammer genoeg ook niet de laatste keer zijn", vertelt directeur Birgit Mylle bij Radio 2 Antwerpen. "Deze week tegen pesten kan misschien het ideaal moment zijn om er eens extra bij stil te staan, over wat het teweeg kan brengen bij mensen."

Grappig bedoeld

Leerlingen hadden foto's en prenten van leerkrachten van het Kardinaal van Roey-instituut gepost op sociale media, voorzien van commentaar over hun uiterlijk of stijl van lesgeven. Dat staat in het Nieuwsblad en bevestigt Mylle ook aan Radio 2 Antwerpen. "Het ging om het uitvergroten van bepaalde eigenschappen, een kwetsende karikatuur. In de ogen van die leerlingen was dat grappig maar ze beseffen niet hoe kwetsend het kan overkomen bij de betrokken leerkrachten of directie."

De leerlingen wanen zich onaantastbaar want ze gebruiken een anoniem account
Schooldirecteur Birgit Mylle

De berichten werden daarna veel gedeeld en daar kwamen dan nog extra reacties op, vaak nog kwetsender dan de originele posts. De school startte met een onderzoek. "Het was niet eenvoudig om te achterhalen wie zoiets gepost heeft, want de leerlingen gebruiken een anoniem account", legt Mylle uit. "Ze voelen zich onaantastbaar. Maar onze ICT-dienst is met een onderzoek begonnen, en we hebben ook bevragingen gedaan. Uiteindelijk zijn de leerlingen die de posts hebben gemaakt, het zelf komen bekennen. Ze beseften niet hoe ernstig het was, en ze hadden er spijt van." 

Strafstudie en gesprekken met leerkrachten

De leerlingen die hun boekje te buiten gingen, worden gestraft. "Ze krijgen strafstudie en er is een contract opgesteld waarin staat dat ze weggestuurd worden van de school als ze nog eens zoiets doen. Omdat ze de naam van de school besmeurd hebben, zullen ze ook extra werk moeten komen doen op school. Er komen ook gesprekken met de leerkrachten die daar nood aan hebben." 

Meest gelezen