Jonas Hamers / ImageGlobe

Man zit 18 dagen onschuldig in de cel door tikfout van de politie

Een man uit Sint-Jans-Molenbeek, in Brussel, heeft eind vorig jaar maar liefst 18 dagen onschuldig in de cel gezeten, omdat de politie de naam van de echte verdachte verkeerd had opgeschreven. Zijn advocaat zegt nu dat hij van plan is om een schadevergoeding te eisen.

De politie pakte in juli 2017 een man op voor diefstal met geweld, slagen en verwondingen, verboden wapendracht en illegaal verblijf. Na het verhoor registreerde de politie de volledige naam van de man, maar daar liep het mis: een agent spelde zijn achternaam verkeerd. Dat had als gevolg dat de dagvaarding naar een andere man in Molenbeek werd verstuurd. 

Die man kon niet op de dagvaarding reageren omdat hij op dat moment in het buitenland zat. Hij werd dan, zonder dat hij het wist, veroordeeld tot 3 jaar cel. Toen de man terugkeerde naar ons land, werd hij onmiddellijk opgepakt en overgebracht naar de gevangenis. 

Schadevergoeding

“Door een fout in de achternaam werd mijn cliënt onterecht opgepakt”, zegt zijn advocaat Mehdi Abbes. “Justitie kan de werklast niet aan en omdat het een verzetsprocedure was, duurde het een hele tijd voor ik het dossier kon inkijken. Daarenboven bleek het toestel om vingerafdrukken te controleren in de gevangenis al jaren defect te zijn."

"Eens hij voor de rechter kwam, werd het snel duidelijk dat mijn cliënt niet de verdachte was. Hij werd vrijgelaten, maar toen hij thuiskwam, had de huisbaas de sloten veranderd. De man is op zoek mogen gaan naar een ander onderkomen.”

Hij werd vrijgelaten, maar toen hij thuiskwam, had de huisbaas de sloten veranderd

advocaat Mehdi Abbes

De advocaat wil nu een schadevergoeding vorderen voor zijn cliënt: “De bedragen daarvoor zijn vastgesteld op 25 tot 50 euro per dag. In dit geval zou dat nog geen duizend euro betekenen, terwijl de man, die nog nooit in aanraking was gekomen met het gerecht, 18 dagen onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Dat heeft een impact gehad. We gaan proberen een zo hoog mogelijke schadevergoeding te verkrijgen.”

Meest gelezen