Schepen Marie Bijnens en het gemeentepersoneel
Radio 2

Meetrolstoel toont welke voetpaden Koekelberg moet heraanleggen voor rolstoelgebruikers

Het Onderzoekscentrum voor Wegenwerken berekent vandaag met een zogeheten meetrolstoel welke voetpaden en oversteekplaatsen niet geschikt zijn voor mensen in een rolstoel of ouders met een buggy. De gemeente zal de resultaten gebruiken om bepaalde plaatsen opnieuw aan te leggen.

"We willen dat onze gemeente over zes jaar volledig toegankelijk is voor alle inwoners. Dus ook voor rolstoelgebruikers of kinderkoetsen bijvoorbeeld. Veel straten in Koekelberg zijn wat dat betreft al in orde, maar op een aantal plaatsen zijn voetpaden en oversteekplaatsen nog niet aangepast. De meetrolstoel moet die plaatsen vandaag in kaart brengen", vertelt schepen voor Openbare Werken Marie Bijnens. 

Systematisch rekening mee houden

De gemeente laat twee dingen onderzoeken: de oneffenheid en de gladheid van de voetpaden en oversteekplaatsen. "Iets kan perfect effen zijn, maar soms zijn stenen wel te glad. Voor oudere mensen die niet goed ter been zijn of mensen die op krukken lopen, kan dat voor problemen zorgen", legt Maarten Coertjens van de gemeente Koekelberg uit. "De meetrolstoel heeft heel wat sensoren en als je rolt over een bepaald oppervlak, geeft hij aan welke stukken oneffen zijn en dus eventueel heraangelegd moeten worden."

Schepen Bijnens belooft om in de toekomst zo veel mogelijk aan de slag te gaan met de resultaten. "Bij alles wat we de komende jaren gaan doen rond mobiliteit en openbare werken, willen we systematisch rekening houden met die toegankelijkheid."

Radio 2

Meest gelezen