Mensen met beperking krijgen extra hulp in station Kortrijk tijdens werken

In het station van Kortrijk worden vrijwilligers ingeschakeld om mensen met een beperking tot bij hun bus of trein te begeleiden. Er zijn grote werken in de omgeving van het station, waardoor de bushaltes een stuk verder van elkaar liggen. 

Het is even zoeken in Kortrijk wanneer je een bus wil nemen, want de bushaltes liggen verspreid over verschillende terminals, zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het treinstation. Dat komt omdat er grote werken zijn in de stationsbuurt. "Als blinde is het zo goed als onhaalbaar om hier je weg te vinden", getuigt Myriam Wallaeys uit Zwevegem. "Je hebt nergens herkenningspunten en het is nog eens gevaarlijk ook, onder meer omdat er geen hoogteverschil is tussen het voetpad en het fietspad. Als slechtziende loop je dus voor je het weet een fietser voor de wielen."

Ik kan onmogelijk alleen van de bushalte naar het station stappen. Door de werken zijn er geen herkenningspunten, dus die extra hulp is welkom.

Myriam Wallaeys, ervaringsdeskundige

Gelukkig voorziet de stad Kortrijk nu in extra hulp voor mensen met een beperking. Vrijwilligers begeleiden mensen die slechtziend zijn of moeilijk te been tot waar ze moeten zijn. Er zijn zelfs riksja's - kleine fietstaxi's - om hen te brengen zodat ze vlot hun overstap kunnen maken.  Wie van de service gebruik wil maken, moet dat wel 48 uur op voorhand laten weten via het meldpunt van de stad, het nummer 1777.  

Ook NMBS helpt reizigers (maar niet overal)

In principe helpt ook de NMBS wanneer er reizigers zijn met een beperking. Maar dat mag volgens het reglement enkel in het treinstation zelf. Het NMBS-personeel mag dus niet mee tot aan de bushaltes. De extra hulp door vrijwilligers is dus een welgekomen aanvulling. Stad Kortrijk kan nog extra vrijwilligers gebruiken om reizigers met een beperking te begeleiden. Kandidaten zijn dus welkom.  

Meest gelezen